“Bilgi Kirliliğinden ve Reklam İddiasından Rahatsızım”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Erzurum Yakutiye Belediyesi’nin “Onca Yoksulluk Varken” adlı oyunu, oyun dekorlarına bakarak sansürlediği iddiası gündeme düştükten sonra, bugün Erzurum Yakutiye Belediyesinin yalanlama haberi yayınlandı. Bu haberi yayınladıktan sonra Nedim Saban ile görüştük. Nedim Saban’ın aktardığına göre olay şöyle…

Tiyatrokare’nin Anadolu turneleri için bağlantı yapan Kamuran İnselel, ‘Onca Yoksulluk Varken’ adlı oyunun sergilenmesi için önce Erzurum Büyük Şehir Belediyesi ile bağlantı kuruyor, onlar uygun salonları olmadığını belirterek olumlu yanıt veremeyince Yakutiye Belediyesi’ne yönlendiriyorlar.

Yakutiye Belediye Başkanı oyunun sahneleneceği salon konusunda yardımcı olmak isterken oyunun fotoğraflarını inceliyor. Belediye Başkanı fotoğraflarda açılış sahnesinde önde duran perdeyi görüyor -bu perde günümüz Paris’inde herhangi bir varoş duvarını simgeliyor ve üzerinde “Kahrolsun Faşizm”, “Liberte, egalite, fraternite”, “Fuck the money” gibi bazı sloganlar yazıyor- ve bu perde oyunun başında kalkıp oyunun sonunda inerken sadece görünüyor…

Belediye Başkanı bu fotoğrafları görünce “Bizim buralarda bu tür söylemler hoş karşılanmaz” diyor ve oyuna mesafeli baktığını belli ediyor. Bunun üzerine Nedim Saban oyunun içeriğiyle doğrudan ilgisi olmadığı için, rahatsızlık yaratan bu perdenin kullanılmamasını düşüneceğini belirtiyor. Buna rağmen Belediye Başkanı’nın artık bu oyunun içeriğine de şüpheli bakmaya başladığı anlaşılıyor ve Tiyatrokare adına görüşmeyi yapan Kamuran İnselel Belediye’den ayrılıyor.

Nedim Saban’ın aktardığına göre haber çıktıktan sonra Belediye birbiriyle çelişen açıklamalar yapıyor. Belediye bir açıklamasında tarihlerde bir sorun olduğu için organizasyonun gerçekleşmediğini,  içeriğe karışmadıklarını, böyle bir sorunu bugüne kadar yaşamadıklarını söylerken, diğer bir açıklamasında ise açık havada oynamalarını yahut çocuk oyunu oynamalarını teklif ettik ama onlar kabul etmediler diye açıklama yapıyorlar. Sonuç olarak Nedim Saban bu tür durumların Anadolu’da her zaman olduğunu ve çok şaşırmadıklarını belirtiyor.

Nedim Saban tartışmanın içeriğinin saptırılarak bunun basit bir reklam yapma girişimi olarak gösterilmesinden ve dezenformasyon yapılmasından ciddi anlamda rahatsız olduğunu belirtiyor.

Tiyatrokare’nin twitter hesabında yapılan açıklamaya göre Nedim Saban konu ile ilgili Birgün gazetesindeki köşesinden olayı aktaracak. Bu yazı yayınlandığında onu da siz okuyucularımız ile paylaşacağız.

Mimesis

Paylaş.

Yanıtla