‘Saçma’ Bir Gece Hikâyesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gençlerden farklı tarzda oyunlar izlemeye alışan tiyatroseverler, şu sıralar farklı bir zaman diliminde hikâyeler izlemenin keyfine varıyor. Çünkü, Altıdan Sonra Tiyatro tarafından açılan ve birçok gruba ev sahipliği yapan Kumbaracı50 sahnesi bu sezon yeni bir projeye imza attı, adı: Gece Hikâyeleri.

‘Kumbaracı50’de Gece Hikâyeleri’ başlığıyla, sezon boyunca farklı tarihlerde prömiyerleri gerçekleştirilen oyunlar saat 23.00’te suare oyunlarından sonra sahneleniyor. Hikâyeli gecelerde özel olarak sunulan ‘Tek bilet iki oyun’ biletiyle de seyirciler hem suare oyununu hem de gece hikâyesini tek biletle seyretme fırsatı bulabiliyor.

Gece Hikâyeleri’nin ilki İlyas Odman’ın fiziksel tiyatro projesi ‘Başka Sesler’, aralıkta prömiyer yapmıştı. İkincisi, Altıdan Sonra Tiyatro’nun kukla oyunu ‘Haz Makamı’ şubatta, üçüncü gece hikâyesi Türkiye’de pek örneği olmayan bir clown performansı, Palyaço Modern’in ‘Seni Yenicem İstanbul!’u ise martta…

Dördüncü gece hikâyesi ‘Barzo ile Konserve: Yokuşta Saçma bir Gece Hikâyesi’ ise bu ay seyirciyle buluşuyor. Sezonun son gece hikâyesi İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında izleyici karşısına çıkacak olan Altıdan Sonra Tiyatro’nun ‘Dertsiz Oyun’ adlı tasarımı olacak. Altıdan Sonra Tiyatro yapımı olan ‘Barzo ile Konserve…’yi Yiğit Sertdemir tasarladı, Gülhan Kadim yönetti, İsmail Sağır, Murat Kapu ve Ömer Erzurumlu oynadı.

Yiğit Sertdemir, ‘Barzo ile Konserve’yi şöyle özetliyor; “Biri öyle biri böyle iki çocukluk arkadaşı… Başlarındaki dertle gecenin bir yarısı bir mekâna gelirler. Kısa sürede çözmeleri gereken sorun beklenmedik bir karşılaşmayla içinden çıkılmaz bir duruma dönüşür. Gerçeklik, saçmalık, öteki ve beriki üzerine kısa bir kara komedi.”

Kumbaracı50’nin sahne koordinatörü Nilgün Kurt, Gece Hikâyeleri’nin çıkış noktasını şöyle anlatıyor: “Tek bir oyun projesi yerine, bütün sezon sürecek birçok oyun ve performansın dünya prömiyerini yapacağı bir özgün proje yapmak istedik. Zaten İstanbul’da başka bir sahnede saat 23.00’te oyun sahnelenmiyor. Aslında geçen sezon Altıdan Sonra Tiyatro’nun ‘Karabahtlı Kardeşlerin Bitmeyen Şen Gösterisi’ni de yine 23.00’te sahneleyip sonucunu görmüştük. İnsanlar gayet ilgiliydi. Ve daha öncesi de var aslında; Altıdan Sonra Tiyatro, yıllar önce Maya Sahnesi’nde bir oyununu gece 23.00’te başlatmış ve gerçek zamanlı olarak oynamıştı. İnsanlar işlerinden çıkıp, yemeklerini yiyor, kahvelerini içiyor, oyunu izlemeye geliyorlar.”

‘Barzo ile Konserve: Yokuşta Saçma bir Gece Hikâyesi’, bugün ve yarın saat 23.00’te izlenebilir. Öncesinde ise saat 20.30’da yine Yiğit Sertdemir’in yönettiği ‘Gerçek Hayattan Alınmıştır’ var.

Gönül Koca-Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.