Sahnede Repertuar Kavgası

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Şehir Tiyatroları’nda kavga büyüyor. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin repertuarı belirleme yetkisini ‘edebi kurul’a devretmesine sanatçılar isyan etti: Sanata sanatçı karar verir…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, geçen hafta Şehir Tiyatroları Yönetmeliği’ni oyçokluğuyla değiştirmesine tepkiler sürüyor. Yeni yönetmelikte, Genel Sanat Yönetmeni’nin görevleri tırpanlandı. Repertuarı oluşturma görevi elinden alındı oluşturulan ‘edebi kurul’a devredildi.  Karar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın masasında imza için bekliyor.

KUMAR VE İÇKİ ATILMA NEDENİ

Yönetmeliğin değiştirilmesine karşı çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Avukat Tuncer Özyavuz şöyle konuştu: ‘Yönetmelik hazırlanırken şehir tiyatrolarına hiç sorulmamış. Son anda bizim vasıtamızla haberleri oldu. Şehir tiyatrolarında sanatsal özgürlüğü yok edip sanatı bürokrasiye bağladılar. Yönetmelikten şehir tiyatrolarının sanat kurumu ibaresi çıkartıldı. Özel hayatta kumar ve içki tiyatrodan temelli çıkartılma sebebi sayıldı. En önemlisi ise dışarıdan hizmet alım yoluyla tiyatro oyunu alma getirildi. Böylece yandaş özel tiyatro gruplarına para aktarılacak.

Topbaş ya tarihe geçecek ya da cellat olacak

Orhan Alkaya: Yönetmeliğin imzalandığını bana kendisiyle telefonda görüştüğüm Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen söyledi. Ancak daha sonra Kadir Topbaş’ın imzalamadığı ve geri çektiği söylenildi. Bu da bilgi kirliliği oluşturdu. Ama bu yönetmelik hiç bir şekilde kabul edilemez. Yönetmelik imzalandığı takdirde Şehir Tiyatroları bir sanat kurumu olma vasfını yitirir.

Jülide Kural: Bir sanatçı bu özgürlük alanını kaybederse ölmüş demektir. Bu süreci Türkiye sanatına vurulmuş bir darbe olarak görüyorum. Kabul etmiyoruz.

Mehmet Ali Alabora: 98 yıldır bu kurumu ayakta tutan sanatçıların, bakanlığın, belediyenin, STK’ların bir araya gelerek, 2014’te 100. yılını kutlayacak olan Şehir Tiyatroları’nı, dünyada örnek olabilecek şekilde bir modeli hep birlikte oluşturabilmek. Sayın Başkanımızı konuşmaya davet ediyoruz.

Emre Kınay: Tiyatroyu tiyatrocular yönetir. Topbaş’ın tiyatrodan önce uğraşması gereken İstanbul’la ilgili bir sürü işi var.

Levent Üzümcü: Şimdi top başkanda ve kendisi tarihi bir kararın eşiğinde. Vereceği kararla ya tarihe geçecek ya da tiyatronun cellatı olacak. Unutmayın ki, Shakespeare tarihe geçti ama o dönemin siyasileri tarihe geçemedi.

Akşam / Ercan Sarıkaya

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.