Şehir Tiyatrolarında Yönetmelik Değişikliğine Tepkiler Büyüyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / İBB Meclis Komisyonunda alınan kararla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle yönetim sanatçılardan bürokratlara geçiyor. Bu duruma tepki olarak sosyal medyada hızla yayılan çağrı doğrultusunda 13 Nisan Cuma günü saat 13.00’te sanatçılar ve seyirciler Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde bir araya gelecek. İBŞT Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu ve ekibinin istifa edeceği de sosyal medyada yer alan söylentiler arasında.

Konuyla ilgili olarak görüşünü aldığımız Ergün Işıldar 12 Eylül’den bu yana giderek kısırlaştırılan düşünce ve sanat alanında bir dönüm noktasına daha gelindiğini belirterek şunları söyledi: “Önce akademik eğitim olması gereken sahne ve güzel sanatlar alanını üniversiteye bağlayarak sanatçı disiplininin aktarılmasının en tradisyonel biçimi olan usta, çırak bağını kopardılar. Aynı dönemde İBŞT’nin en dinamik ve üretken aydın sanatçılarını kurumdan uzaklaştırarak ardıl kuşaklar ile 10 yıllık bir ara açıp deneyim aktarımını baltaladılar. Daha sonra sahne ile bağı kopan öğretim görevlilerinin eğit(e)mediği konservatuvarlılar diploma alınca kendilerini bir anda usta sanıp tiyatrolara atarak umduklarını bulamayınca çözülüverdiler. Kavramsal olarak zengin, ama uygulamada yoksul bilgileri ile diğer tüm eğitim alanlarında gözlenen merak ve düşüncenin değer kaybı, tüketime ve fiyatlandırmaya yönelik olarak aksın en alt çizgisine oturdu. Artık yükselen eğri zengin bir ömür sürdürmenin başarı anlamına geldiğidir. Değişen yönetmelik ise bunun belgesi niteliğindedir.”

Olay Twitter’da da büyük yankı uyandırdı:

Nilüfer Açıkalın: “Yarın 13.00’de Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde OYUNCU-SEYİRCİ elele.”

Altan Gördüm: “Bu yalnızca şehir tiyatroları sorunu değil.Topyekün bir kalkışmanın uzantısı”

Nedim Saban: “Muhsin ertuğrul dönüştürüldüğü gün iktidar kucağında şipşak foto çektiren abiler,ablalarımız ne yapacak yarın?”

Engin Alkan: “Akşamdan beri hissim şudur; bir çeşit istilaya uğruyoruz”

Ayrıca Serra Yılmaz, Okan Bayülgen, Levent Kazak, Yekta Kopan gibi isimler Twitter’dan desteklerini bildirdiler.

Sanatçıların olay ile ilgili sosyal medyada yer alan tepkileri için tıklayınız.

Paylaş.

1 Yorum

Yanıtla