Size Repertuar Yaptım

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Sabah gazetesi yazarı Engin Ardıç’ın şehir tiyatrolarında yaşanan yönetmelik değişikliği ile gündeme gelen tartışma üzerine kaleme aldığı yazıyı yayınlıyoruz]

Hani bazı serseriler benim için “gençliğinden hatırladığı oyun yazarlarını sıralıyor” demişlerdi ya, bugün onları mutlu edeceğim.
Baksınlar, belediyeden maaş almadan tiyatro nasıl yapılabilir…Önce sermaye bulacaksınız. Ya biraraya gelip para koyacaksınız (muhtaç olduğunuz kudret, televizyon dizilerinden kazandığınız asil parada mevcut olabilir), ya da bir finansör bulacaksınız.

Muhsin Ertuğrul, Küçük Sahne’yi kurmak için arkasına Yapı ve Kredi Bankası’nı almıştı, siz de bulursunuz.
Ya da rahmetli Asaf Çiğiltepe ve rahmetli Güner Sümer gibi, bir süre aç gezmek pahasına bu işe kellenizi koyarsınız.
Sanat tiyatrosu” yapacak bir özel tiyatro “tutar” mı? Ankara Sanat Tiyatrosu her yıl İstanbul’a turneye geldiğinde bilet kuyruğu Ses Pasajı’nın dibinden çıkar, caddeden dolanıp Çiçek Pasajı’na sarkardı…
Hadi Haldun Dormen zengin çocuğuydu, bu işe baba parasıyla girişti diyelim (ama Akbank’ın desteğini de unutmayalım)… Yıldız ve Müşfik Kenter kardeşler, Gülriz Sururi-Engin Cezzar çifti yıllarca nasıl yaşattılarsa tiyatrolarını, siz de öyle yaparsınız.
Onlardaki yetenek bende yok” diyorsan da televizyon dizilerinde ve reklamlarda oynayacak, yarışma programı falan sunacak, yani yerini ve haddini bileceksin. “Ben haybecilik edeyim ama belediye beni beslesin” demeyeceksin.
Tiyatroyu kurdun, repertuar oluşturacaksın.
Hem yeni yazarları, hem Türk klasiklerini, hem yabancı klasikleri oynayacaksın. “Tutmaz” deme, iyi oynarsan tutar. Ama sen Musahipzade Celal falan oynamazsın tabii, çünkü Osmanlı devrinde geçiyor!… Zarar yok, Reşat Nuri oyna, “Hülleci“yi sahnele, şeriatçılara karşı çıkmış ol… Cevat Fehmi oyna, “Buzlar Çözülmeden“i koy, bürokrasiyi eleştirmiş ol…
Ama sen “solcu” tiyatro yapmak istersin tabii… İlle kör kör parmağım gözüne olacak…
Çok iyi fikir! Bak sana yardımcı olayım…
Bir kere mutlaka Brecht oyna. (Brecht’in aslında ne mal olduğunu uzun uzun anlatan çarpıcı kitaplar yayınlandı ama sen onlara hiç aldırma… Örneğin, John Fuegi’nin Batı’nın aydın çevrelerini birbirine katan müthiş araştırmasını solcu ağababaların dilimize asla tercüme etmesinler, çünkü çarpılırlar, dünyaları yıkılır… Aslından oku… Pardon, lisan var mıydı?)
Üç Kuruşluk Opera“yı sahnele, içinde kerhane sahnesi de var, seyirci bayılır.
Recep Tayyip Erdoğan’a mı vurmak istiyorsun, “Arturo Ui“yi oyna.
Darbeci askerlere vuracak kadar yüreğin varsa da, “Coriolanus” oyna.
Kapitaliste vurmak istiyorsan “Puntila“…
Komünizm propagandası yapmak istiyorsan “Kafkas Tebeşir Dairesi“…
İktidar hırsının insanı ne hale getirdiğini anlatmak istiyorsan “Macbeth“, ırkçılığa karşı çıkmak için “Othello“, emekçi halkımın yaşama koşullarını sergilemek için “Ayaktakımı Arasında“… (Bunlar Brecht değil.)
Bunlar yetenek ister. Tiyatro zevkin ve çapın Kemal Kılıçdaroğlu’nun kaldığı yerde, yılda ve düzeydeyse de, tutar “Devri Süleyman” gibi bir şey yazar oynarsın tabii. “Devr-i Erdoğan” falan.
Zarar yok. Onu oyna. Yeter ki iş yap. Belediye izin mi vermez? Bas istifayı çık oradan, ağlama.

Sabah

Paylaş.

Yanıtla