Suriyeli Çocuklar Yaşananları Tiyatro ile Sergileyecek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hatay’da Suriyeli ailelerin çocukları, ülkede yaşananları tüm çıplaklığı ile göstermek için bir tiyatro oyunu hazırlıyor. Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’da sadece Suriyeli öğretmenlerin eğitim verdiği okuldaki öğrenciler, Suriyeli genç bir öğretmen tarafından yazılan tiyatro senaryosunu çok kısa süre içerisinde sahneye koyacak. Özenle gerçekleştirilen provalarda öğrenciler ülkelerinde yaşadıklarını tüm dünyaya duyurmak istiyor.

Suriye’de ordunun en yakın akrabalarına yaptığı zulmü gören minik yürekler unutamadıkları anları dünya da unutmasın diye tiyatro oyunu ile sahneye koymaya karar verdi. Yaşanan çatışma ortamının sona ermesini Hatay’da bekleyen Suriyeli ailelerin çocukları ülkede yaşananları tüm çıplaklığı ile göstermek için bir tiyatro oyununu çok kısa süre içerisinde sahneye koyacak. Özenle gerçekleştirilen provalarda öğrenciler var güçleriyle çalışıyor.

Genç Suriyeli eğitimci senaryoyu yazma nedenini şu sözlerle açıklıyor: “Okulumuzda öğrencilerin enerjilerini boşaltabilecekleri bir aktivite düşündük. Onların sesini yükseltmek istedik. Aklımıza Suriye devriminin başlangıç noktası olan öğrenciler geldi. Bundan esinlenerek bu tiyatro faaliyetini hayata geçirmeye karar verdik.”

Suriye sorunu üzerine kurulu bir tiyatro hazırladıklarını aktaran eğitimci, “Bilindiği üzere olaylar duvarlara yazı yazan öğrencilerle başlıyor. Öğrenciler küçük parmaklarıyla duvarlara özgürlük diye yazdılar. Şiddetli bir karşılık verilince özgürlük taleplerine bu olay büyüdü büyüdü ve mevcut duruma ulaştı. Daha güçlü bir Suriye için mücadelemiz devam edecek. İnsanlara saygı gösteren ve özgürlüğün hakim olduğu bir ortam için mücadelemiz olacak. Buradan hareketle tüm dünyaya ve Türkiye’ye Suriye de yaşananları sahneleyerek göstermek istedik.” dedi.

170 öğrencinin rol alacağı tiyatroda ayrıca öğrenciler özgürlük şarkıları seslendirecek. Öğrencilerin bu etkinlik için çok çalıştıklarını aktaran Suriyeli eğitimci sözlerine şöyle devam etti: “Tiyatro şiir, şarkı ve gösteri bazında olacak. Örneğin bir şarkıyı seslendiren 20 öğrencimiz var. Özgürlük talebine şiddetle nasıl karşılık verildiğini aktaracağız. Yaşlı, genç ve çoluk çocuk demeden yapılan katliamlar… Özgürlük yazan parmaklar yeni Suriye’yi inşa edecek. Tüm insani değerlerin yaşadığı bir Suriye tahayyül ediyorlar. Öğrencilerimizin enerjisi beni her zaman motive etti. Onlardan esinlendim. Şu anda tiyatroda aktif rol alan öğrencilerimizin birçoğu yaralanan, şehit düşen ve işkenceye maruz kalan ailelerden geliyorlar. Amacımız Türk halkı orada yaşananları tiyatro faaliyetimiz üzerinden öğrensin.”

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.