Tanztheater Wuppertal’den Nisan Haberleri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mehmet K. Özel

16 nisan pazartesi günü tanztheater wuppertal’in sanatsal yöneticileri (dominique mercy ve robert strum) ile idari sorumlusu (dirk hesse) bir basın toplantısı düzenleyerek 2012-13 sezonunu ve diğer gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmışlar.

en heyecanlı, “bomba” haber, 2013-14 sezonunda topluluğun yeni bir koreografiyle seyirci karşısına çıkacak olması.

koreografın adı açıklanmamış, ancak görüşmelerin kabul aşamasına geldiği belirtilmiş.

bu yeni yapıtla birlikte topluluğun geleceği için önemli bir eşik aşılmış olacak.

tanztheater wuppertal ve dans camiası açısından 2013 yılı iki önemli yıldönümünü barındırıyor.

2013 stravinski’nin “le sacre du printemps” (bahar ayini)’nin ballet russes tarafından sahneleşinin 100. yılı ve pina bausch’un, o zamanki adıyla wuppertal balesi’nin başına gelişinin 40. yılı.

topluluk 2013 için çok sayıda “der frühlingsopfer” daveti almış ve yapıtın 100 yıl önce ilk sahnelendiği paris’teki théâtre des champs elysées ve moskova’da bolşoy tiyatrosu da olmak üzere tayvan, napoli ve göteburg’da “bahar ayini”ni sahneleyecek.

wuppertal balesi’nin wuppertal dans-tiyatrosu’na evrilmesinin 40. yılını kutlayacaklar mı; 2012-13 sezonunda bariz bir program öngörülmemiş; sanırım 2013’ün güzünde, pina bausch hayattayken iki yılda bir düzenlediği ve gerek kendi topluluğunun farklı yapıtları sahnelediği gerekse de dünyadan önemli toplulukların ve isimlerin davet edildiği ekim-kasım aylarına denk gelen festival tarihlerinde, bu yaz londra’da yapacaklarına benzer bir maratonla wuppertal-düsseldorf-essen seyircisinin karşısına çıkıp 40. yıllarını kutlayabilirler. sanırım her şey biraz da paraya bağlı.

bu arada; londra kültür olimpiyatı kapsamında 1 ay sürecek (londra’nın en prestijli iki sahnesinde, barbican ve sadler wells’de ikişer günlük aralarla) 10 yapıtlık gösteri programı pina bausch’un hayattayken organize ettiği son etkinlikmiş. bu açıdan da, londra gösterilerinin duygusal değeri yüksek. ayrıca; bu maraton topluluğun 80 kişi ve 45 tırla gittiği devasa bir organizasyon.

2012-13 sezonu bausch’un eski yapıtlarının yeniden çalışılıp sahnelenmesi açısından içinde bulunduğumuz sezon kadar verimli olmayacak. bu sezon “wiesenland“, “kontakthof“, “1980” ve “nur du” yapıtlarının yeniden sahne yüzüne çıkarılmaları gerçekleşmişti. 12-13 sezonunda sadece tek bir yapıt tekrar ele alınacak. programda nisan sonunda gözüken yapıtın adı belirtilmemiş olsa da, kulislerde 1984 tarihli “auf dem gebirge hat man ein geschrei gehört” (dağlarda bir çığlık duyuldu) olacağı konuşuluyormuş.

Danzon

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Mehmet K. Özel

Yanıtla