Tiyatro Görmediler Ama Oyuncu Oldular

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’nde hiç tiyatro izlememiş Roman vatandaşlar tiyatro oyunu sahneledi, mahallelerini tiyatro ile tanıştırdı.

Ayvalık Kent Konseyi Kültür ve Sanat Çalışma Gurubu’nun öncülüğünde, Ayvalık Roman Kültürü Geliştirme ve Yaşatma Derneği’nin de destek verdiği proje kapsamında, ünlü sanatçı Yılmaz Erdoğan’ın “Açık Oturum” adlı oyunundan uyarlanan bir bölümle sahneye çıkan Romanlar, kadına yönelik cinsel tacize dikkat çekti. Atarabacıları Meydanı’nda düzenlenen Dünya Romanlar Günü etkinlikleri kapsamında sahnelenen skeci Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, CHP’li Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen’in yanı sıra “Roman mahallesi” olarak nitelendirilen Hamdibey Mahallesi sakinleri izledi. Meydanda toplanan yaklaşık bin 500 kişi, amatör tiyatrocuları ayakta alkışladı.

Ayvalık Roman Kültürünü Geliştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Çelik’in de rol aldığı skeçte, sokakta cinsel tacize uğrayan kadını Sevgi Yami, cinsel taciz mağduru Nalan Durmaz, televizyon programı sunucusunu Mustafa Çelik, kameramını Şerafettin Ayaz, kriketçiyi Tanju İpyoz, tacizciyi Bahattin Kale canlandırdı. Oyunun yönetmeni Şeref Çetin ise, Sapıklar Konfederasyonu Genel Başkanı rolüyle izleyici karşısına çıktı. İzleyicilerden büyük alkış alan Roman gençleri, hayatları boyunca hiç tiyatroya gitmediklerine vurgu yapıp, “Kırk yıl düşünsek, bir gün tiyatroda oynayacağımız aklımıza gelmezdi. Tiyatro tam bize göreymiş. Sahnede oldukça heyecanlıydık ama ilk dakikalardan sonra bu heyecanımızı yendik. İzleyenlerden de olumlu tepkiler aldık. Bu övgüler bizi daha da yüreklendirdi. İmkan verilirse, yeni oyunlarda da rol almak istiyoruz” diye konuştu.

TURNEYE HAZIRLANIYORLAR

Yönetmen Şeref Çetin, toplumun en renkli kesimini oluşturan Roman gençlerini tiyatro ile tanıştırıp, onlarla birlikte sahne almanın keyfini yaşadıklarını söyledi. Çetin, “Bu genç arkadaşlarımıza tiyatroyu anlattık. Provalarımız iyi sonuç verince bir oyun ortaya çıkarmaya karar verdik. Kendilerinde ilk kez sahneye çıkmanın biraz da şaşkınlığı vardı. Olayı çabuk kavradılar. Aldığımız tepkiler da çok önemli. Bu arkadaşlarımızla yeni oyunlar hazırlayıp, turneye çıkmayı planlıyoruz” dedi.

Ayvalık Roman Kültürünü Geliştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Çelik ise, Roman toplumunun sanatçı bir ruha sahip olduğuna vurgu yaptı. Çetin, “Gençlerimiz hiç tiyatroya gidip oyun izlemediler ama 10 gün gibi kısa bir sürede hazırladıkları oyunla, izleyenlere kendilerini ayakta alkışlattılar. Güzel bir oyun oldu, herkes de beğenerek izledi. Bu da gösteriyor ki, Roman toplumu sanatın bütün dallarında başarılı olabilir. Bu genç arkadaşlarımızı yüreklendirerek desteklemek bizim görevimiz. Tiyatro alanında da var olduğumuzu ortaya koymak için yeni projeler hazırlayacağız. Bu oyun grubu bir Roman tiyatro gurubunun çekirdeğini oluşturacak. Oluşturacağımız bu tiyatro, turnelerle bütün Türkiye’yi gezecek” dedi.

Etkinlik kapsamında düzenlenen gece Roman dans topluluğunun gösterileri ve Roman müzisyenlerin performanslarıyla son buldu.

“IRÇILIĞA SON VERMEKLE EŞDEĞER”

Ayvalık’ın CHP’li Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Dünya Romanlar Günü’nde, Roman kültürünü tanıtmak ve yaşatmanın ayrımcılığa ve ırkçılığa son vermekle eşdeğerde olduğunu belirtti, “Anadolu toprakları üzerinde yaşayan tüm vatandaşların eşit olduğunu anlatmak ve kavratmak adına bugünün anlamı bambaşkadır. Bu gece burada gördük ki, Romanlar sanatın bütün dallarında başarılılar. Müzikte, dansta olduğu gibi eğer imkan verilerse tiyatro da başarılı olabileceklerini gösterdiler. Genç arkadaşlarımızı kutluyorum. Bu uğraşlarını sürdüreceklerini umuyorum. Bu amaçla kendilerine her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.