Tiyatro Oyunları Sergiye Taşındı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fotoğraf sanatçısı Yavuz Yılmaz, ilk kişisel sergisini Kadıköy Hera’da açtı. Sanatçının “Seyr-i  Mesel”adlı sergisinde çeşitli tiyatro sahnelerinden çekilmiş kareler yer aldı. Aynı zamanda Sığınak Sanat Atölyesinde fotoğraf eğitmenliği ve Yeni Tiyatro Dergisi’nde fotoğraf editörlüğü yapan Yavuz Yılmaz “Bir oyunu, genel provada fotoğraflamak beni hem heyecanlandırır, hem de korkutur. Korkutur çünkü; bir oyunda sahneden salona yayıldığını algıladığım enerji, genel provada endişe, heyecan, gerilim ve huzurla her yerdedir” diyerek konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Kulisten, dekordan, yönetmenin koltuğundan, arkanızdaki ışık odasından yayılan bu enerji, o kadar güçlü ve etkileyicidir ki sizi de sarar, çarpılmaktan korkarsınız. Sanki aylardır bu ekiple birlikte çalışıyormuşsunuz hissine kapılıp, bu heyecana ortak olursunuz.

Dekorcusundan, kostümcüsüne, ışıkçısından, sahne tasarımcısına, oyuncusundan, yönetmenine ve asistanlarına kadar koca bir ekibin üzerinde aylarca çalıştığı emek verip kafa yorduğu tekst, birazdan bir metin olmaktan çıkacak, yönetmenin eliyle, oyuncuda ete kemiğe bürünecek, dekora kostüme bulanacak, ışık ve müzikle büyülü bir atmosfer yaratacaktır kendine. Perde açılır. Oyuncular, aylardır biriktirdiklerini teker teker ceplerinden çıkarıp, sererler yönetmenlerinin önüne. Sizde, koltuk aralarında usul usul gezinirsiniz, en güzel açıları yakalayabilmek için.  Kulaklarınızda en güzel tiratlar, gözünüz vizörde, bu görsel şölenden kendiniz için güzel kareler yakalamak istersiniz. İşte bu; bir oyunun, başlangıç mesaisinin son provasıdır. Prömiyer öncesi kesintisiz bir akıştır. Oyunun seyircinin karşısına çıkacağı gerçek halidir. Günahıyla, sevabıyla bu oyun, bu yükü omuzlarında taşıyanlarındır… Ben de bu yükü, bu fotoğrafları kendi arşivimde saklayarak taşıyamazdım. Fotoğraflar üzerinden de olsa, onları bir kez daha alkışlatmak istedim”

Sergi, 8 Nisan-8 Haziran tarihleri arasında takip edilebilir.

Adres: Kadife sokak, no: 10 Kadıköy.

Tel: (0216) 346 04 13

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.