Yeni Yönetmeliğe Her Oyun Öncesi Protesto

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Komisyonu’nda İstanbul Şehir Tiyatroları yönetiminin sanatçılardan alınarak belediye bürokratlarına devredilmesi kararı, tiyatro sanatçıları tarafından protesto ediliyor. Sergilenen her oyun öncesi, tiyatro salonları önünde ‘İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Sanatçıları Derneği’ (İştisan) üyesi sanatçılar, “Bu yönetmeliği kabul etmiyoruz. Çünkü bizim asıl sorumluluğumuz seyircimizle birlikte daha özgür ve mutlu günlere yürümektir” içerikli bildiriler dağıtıyor. Dün akşam, Kağıthane, Sadabad Sahnesi’nde sahnelenen Ephraim Kishon’un yazdığı, Engin Alkan’ın yönettiği Tarla Kuşuydu Juliet adlı müzikli oyunda da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karar, oyun esnasında sanatçılarca yapılan çeşitli göndermelerle protesto edildi. Engin Alkan, Sevinç Erbulak, Çağlar Çorumlu ve Murat Bavli’nin rol aldığı oyunun sonunda, Engin Alkan’ın yere uzanarak tiyatro sahnesini öpmesi seyircilerce ayakta alkışlandı. Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın repertuar belirleme yetkisini bürokratlara veren ve şehir tiyatrolarını belediye şube müdürlüğü haline dönüştüren yeni yönetmeliğin ardından istifalar sürüyor. Kadir Topbaş’ın sanat danışmanlığı görevine getirilen Kenan Işık da istifa etti.

Kenan Işık da İstifa Etti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın iki gün vekalet verdiği Başkanvekili Ahmet Selamet tarafından onaylanan yeni yönetmelik nedeniyle, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşe Nil Şamlıoğlu ve 6 yönetim kurulu üyesi istifa etmişti. Bu istifaların ardından, 1996-2000 yılları arasında Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği yapan, 19 Kasım 2007’de de Başkan Kadir Topbaş’ın sanat danışmanlığı görevine getirilen Kenan Işık da istifa etti. Işık, Başkan Topbaş’ı telefonla arayarak ‘Sizi seviyorum ancak yaşananlardan sonra istifa etmek zorundayım’ dedi.

“Şehir Tiyatrosu Şube Müdürlüğü Yapılacak”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Komisyonu’nda İstanbul Şehir Tiyatroları yönetiminin sanatçılardan alınarak belediyenin bürokratlarına devredilmesi kararı, geçtiğimiz gün de Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde toplanan yüzlerce tiyatrocu tarafından protesto edilmişti.

Protestoda, tiyatrocular, yönetmelik değişikliğiyle şehir tiyatrosu yönetiminin belediye bürokratlarına geçeceğini dile getirerek, yaptıkları açıklamada şunları ifade etti:

“Bir süredir Şehir Tiyatrosu bir kısım medyanın iftira içeren haksız saldırılarına maruz kalıyor. Anlamlandıramadığımız bu saldırıların nedeni, artık açıkça anlaşıldı. Amaç 98 yıldır sanatçıları tarafından yönetilen Şehir Tiyatromuzun, tüm sanatsal işleyişini, belediye bürokratlarına teslim edilmesiymiş. Bu yönetmelik hazırlığından kurumumuzun, genel sanat yönetmeninin, yönetim kurulunun belediye başkanı sanat danışmanının dahi haberi olmaması manidardır. Bu yeni yönetmeliğe göre artık Şehir Tiyatrosu bir sanat kurumu olmaktan resmen çıkarılarak, basit bir şube müdürlüğüne dönüştürülecekmiş. Bizce muhafaza edilmesi gereken değerlerse açıktır. Bu yönetmeliği kabul etmiyoruz. Çünkü bizim asıl sorumluluğumuz seyircimizle birlikte, daha özgür ve umutlu günlere yürümektir” dendi.

Orhan Alkaya’dan Açıklama

Geçen dönem Şehir Tiyatroları’nın Genel Sanat Yönetmenliği’ni yürüten sanatçı Orhan Alkaya da yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Şehir Tiyatroları’na tepeden inme dayatılan bu yönetmelik hiçbir biçimde kabul edilemez. Tiyatromuzun kurulduğu 1931 yılından bu yana hiçbir zaman bürokratlar Şehir Tiyatroları’nı yönetmedi. Bundan böyle de yönetemez. Gözüken, bir kaos döneminin başladığıdır. Kaos’u yönetmeye talip olanlar ortaya çıkacaktır. Türkiye bir kaos dönemi yaşarken, belli ki tiyatromuz da bundan nasiplenecek. Biz teslim olmayacağız. Bu böyle biline…”

Topbaş’tan Açıklama: “Müdahale Demek Yanlış”

Başkan Kadir Topbaş ise, tartışmaların ardından bugün bir açıklama yaptı: “Göreve geldiğimizden bu yana Şehir Tiyatroları’nda ciddi yatırımlar yaptık. 2007 itibarıyla müfettişler yönetmelik yapılması gerektiğini söyledi. Bunu Kenan Işık Bey ve diğer sanatçılarımız da söyledi. Repertuvarı geçmişte bir genel sanat yönetmeni belirliyordu. Şimdi iki üyesi bürokrat 7 kişilik kurul belirleyecek” diyen Topbaş açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Daha demokratik, daha belirleyici ve beraber karar verebilecekler. ‘Belediye buna müdahale edecek’ denmesi yanlış. Bunu bir tavır gibi farklı bir anlayış olarak değerlendirmeleri beni cidden üzdü…”

Sesonline

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.