“Türkiye’de Arapça Tiyatro” Etkinliği Gerçekleştirildi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Alternatif Tiyatrolar Buluşması 2012, 13 Mayıs Pazar günü, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günleri’nin (KÇTG) ikinci ve son günüyle tamamlandı. “Türkiye’de Arapça Tiyatro” ana başlığı altında gerçekleşen etkinlikte, Türkiye’de Arapça tiyatro yapan iki grup seyirciyle buluştu. İstanbul ASİ Derneği’nde tiyatro yapan Masrah el 3ase (Tiyatro Asi) grubu, kolektif olarak metinlerini yazdıkları, anadilin kuşaklar arası aktarımındaki temel sorunları anlatan Akhed Kadek [Gadanı Alayım] adlı oyunlarını ilk kez KÇTG kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde seyircilerle buluşturdu. Saat 17.00’da başlayan oyun seyircilerin büyük beğenisini topladı.

Masrah el 3asenin Akhed Kadek [Gadanı Alayım] oyunundan sonra Hatay Ehliddar Kültür Merkezi’nin tiyatro topluluğu Mesreh el Emel (Tiyatro Umut) sahne aldı. Grup, metinlerini kolektif olarak yazdıkları Fıkıristan [Fakiristan] adlı oyunlarıyla İstanbul’da ilk kez seyirci karşısına çıktı. Fakirliğin sebep olduğu trajikomik durumları anlatan, yerel ve ülke çapındaki politik gelişmelerin yerel halka etkisi üzerine odaklanan oyun, seyircilerden olumlu tepkiler aldı ve beğeni kazandı.

Oyunların ardından gruplarla, Tiyatro Boğaziçi’nden Ayşan Sönmez’in moderasyonunu yaptığı bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide iki gruptan temsilciler, kısaca geçmişte neler yaptıklarını, nasıl çalışma yürüttüklerini, hedeflerini, gelecek projelerini seyircilere aktardılar. Seyircilerin oyunlar ve gruplar hakkındaki sorularıyla bitirilen söyleşi ile birlikte, KÇTG ikinci gün programı tamamlandı ve Alternatif Tiyatrolar Buluşması 2012 bu etkinlikle sonlanmış oldu.

Mimesis Haber-Emre Alican

Paylaş.

Yanıtla