Açılışta ‘Sessiz Çığlık’ Vardı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatrocular, festivalin açılışı öncesi sessiz protesto yaptı, herkes ‘Sus!muyoruz’ yazılı yaka kartı taktı.

18. İstanbul Tiyatro Festivali’nin önceki akşam Lütfü Kırdar’da düzenlenen açılış törenine, Şehir Tiyatroları’ndaki yönetmelik değişikliği ve özelleştirme tartışmaları damgasını vurdu. Törenden önce Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin önünde toplanan bir grup sanatçı, tiyatroların özelleştirme girişimine karşı beyaz kıyafetlerle sessiz bir eylem gerçekleştirdi. Kol kola giren ve slogan atmayan eylemciler, Munch’ün ünlü ‘Çığlık’ tablosunun posterleri arasında yavaş adımlarla Lütfü Kırdar’ın önünde bir daire oluşturdu. Burada Başbakan Erdoğan ’a hitaben yazılan ve tiyatroların özerk kalması gerektiğini savunan bir mektuba imza atıldı, hemen ardından sanatçı Mücap Ofluoğlu ve Engin Alkan birer konuşma yaptı. Salonun önünde başlayan protestolar, açılış töreninde de devam ederken, geceye katılan hemen hemen herkesin yakasına taktığı ve üzerinde ‘Sus!muyoruz’ yazan kartlar dikkat çekti.

Günün oyunları

Festivalde bugün ise dört yeni oyun var. “Dans ederiz çünkü arzudan dolayı acı çekeriz. Bir eksiklik duygusu her zaman içimizdedir” diyen Ayrin Ersöz’ün dans projesi ‘Arzunun Bedeni’ bu akşam saat 20.30’da Üsküdar Stüdyo Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak. 47 dakikalık gösterinin görsel tasarımı Gülfem Erdoğan ve Metin Çavuş’a ait.

Ve Diğer Şeyler Topluluğu’nun festivale özel projesi ‘Yola Çıktığım Gün Sakin Serin Bir Sabahtı’ ise saat 20.30’da hayli ilginç bir mekânda, Bankalar Caddesi’ndeki Hamursuz Fırını’nda sahnelenecek. Yeşim Özsoy Gülan’ın yazıp yönettiği oyun, günümüz Türkiyesi’nde acı içinde yaşamalarına rağmen hiçbir şeyi tam olarak hatırlayıp adını koyamadıkları bu dünyada yaşamaktan bıkmış altı kişi etrafında gelişiyor. Altından Sonra Tiyatro’nun ‘Gece Hikâyeleri’ projesinin sonuncusu ‘Dertsiz Oyun’ da bu akşam saat 23.00’te Kumbaracı50’de. Yiğit Sertdemir’in yönettiği oyun, seyretme üzerine bir karamizah.

İki usta tiyatrocu Müşfik Kenter ve Kadriye Kenter’i bir araya getiren ‘Aşk Mektupları’ ise bu akşam 20.30’da Kenter Tiyatrosu’nda.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.