“Derdim Bize Ait Hikayeler Anlatmak”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Tiyatro Hal’in İKSV İstanbul Tiyatro Festivali için hazırladığı “Yaka Beyaz” Özer Arslan’ın yazıp yönettiği bir oyun. “Şehirli” ve “taşralı” olmak kavramları üzerine sorulardan yola çıkılarak yazılan metin, bir plazada üst düzey yönetici olarak çalışan, yurtdışında okumuş kentli bir kadınla spor merkezinde eğitmenlik yapan, İstanbul’a Anadolu’dan gelmiş bir erkeğin cinsellik ekseninde başlayan ilişkilerini konu ediniyor. Oyun, çiftin izledikleri cinsellik ve şiddet içeren bir tiyatro oyunu üzerine yürüttükleri tartışma ile açılıyor. İzlediği oyunu kendi değerleriyle örtüştüremeyen “delikanlı”nın oyun boyunca kendi ilişkisinde nasıl bir tavır aldığı veya korunaklı sitedeki evinde ve plazasında tüm dünyaya hakim olduğunu düşünmemiz istenen özgüveni yüksek kadının ilişkideki konumunu ne kadar koruyabildiği seyircinin de kafa yorması istenen meseleler. Yazar Arslan, bu topraklarda şehirliliği de taşralılığı da birbirinden apayrı tanımlar olarak koymuyor.

Tiyatro Hal’in kurucuları arasında yer alan Özer Arslan, grubun diğer iki oyunu “Eksik” ve “A4″te olduğu gibi “Yaka Beyaz”ın da hem yazarı hem yönetmeni. “A4″te oyuncu olarak da yer alıyor. “Bize ait hikayeler” anlatma derdi olan Arslan, biraz da bunun için oyun yazarlığı yapıyor. “Bize ait hikayeleri yazdıkça gelişecek bu coğrafyanın tiyatrosu; ilk oyunlar kötü olabilir, önemli değil” diyor. Zaten Tiyatro Hal’in kuruluş amacı da bu. Grup bu coğrafyaya ait oyun metinleri üretmeyi ve böyle metinleri sergilemeyi misyon edinmiş; “Yaka Beyaz” üçüncü oyunları.

Özer Arslan henüz yolun başında olduğunu düşünüyor ve şu an için iyi bir yazar olduğu iddiasında değil. Ama yalnızca yabancı metinleri oynayan ya da yerli oyun yazıp da ille belli temalar işleyen gruplara da kızıyor. “Hayatta tek bir şeyle yüzleşmiyoruz ki sadece. Bu ülkede sokakta neler neler yaşanıyor; misal İETT otobüsünde dayak yedi insanlar. Mesela Sivas’ta itfaiye merdiveninde kurtardığı insana tekme atan itfaiyecinin hikayesini neden kimse yazmıyor? Dert ettiğim bu; baktım böyle oyunlar yazılıyor o zaman yazarlık yapmayabilirim” diyor. Yani önceliği yönetmenlik veya yazarlık değil; yeter ki böyle oyunlar sahnelensin istiyor. “Güvendiğim birine bir metni her şeyiyle emanet edebilirim, ya da kendimi ifade edebileceğim başka bir yerli metni alıp ben sahneleyebilirim” diyor. “A4″te oyunculuk da yapan Arslan “A4’te son anda sahneye çıkmam gerekti. ‘Yaka Beyaz’da da az daha oynayacaktım. Hep zaten az daha derken oyuncu oldum.” diyor.

“Yaka Beyaz”ın metninin bir bölümü oyuncular tarafından yazılmış. Sahneleme aşamasında metinde gerekli değişiklerin yapılabileceğini söyleyen Arslan metinlerin ancak o zaman olgunlaşabileceğini söylüyor ve metnin dokunulmazlığını savunanlara karşı çıkıyor: “Oyuncuların da metne bir şeyler katması çok normal, hatta gerekli; çünkü oynayan, ihtiyacı gören onlar”.

Tiyatro Hal, 2011-2012 sezonunun başlarında açtığı kendi sahnesi Sahne Hal’de oyunlarını sergilemeye devam ediyor. Festival kapsamında iki kez sergilenen “Yaka Beyaz” ise yaz döneminde seyirciden gelen görüşler doğrultusunda ele alınarak önümüzdeki sezon sahnelenmeye devam edecek.

Sezin Gündoğan / MİMESİS

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.