Ege Maltepe ile Spolin Atölyesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

SPOLIN-IST’in 2009’dan bu yana düzenlediği atölye çalışmalarına bir yenisi ekleniyor. Doğaçlamanın büyükannesi sayılan Viola Spolin’in yarattığı Spolin Doğaçlaması üzerine yoğunlaşan Spolin Atölyesi oyunculara, yönetmenlere, yazarlara,  doğaçlama meraklılarına ve yaratıcılığını geliştirmek isteyen herkese açık.

SPOLIN ATÖLYESİ

Spolin Oyunculuk Tekniği Atölye Çalışması / Başlangıç Seviyesi

1 – 9 Haziran 2012 arası 7 Gün 21 Saat

Oya Bale Okulu – Ulus Şubesi, İstanbul

www.spolinist.com

Oyuna siz de katılın!

New York’da yaşayan tiyatro sanatçısı Ege Maltepe’nin yürüteceği atölye çalışması “Improvisation For The Theater” isimli kitabın Oryantasyon bölümündeki konuları kapsayacak. 20 saati aşan çalışma sürecinde Spolin Doğaçlamasının temelleri atılacak. Başlangıç Seviyesini tamamlayan oyuncular daha sonra SPOLIN İKİ, SPOLIN ÜÇ atölyeleri ile ileri seviyelerde eğitime devam edebilecekler.

“Aktörlük mü yapıyorlar? Oynamalarını sağla!” Viola Spolin

Amerika’da 1950’lerin sonlarında Viola Spolin ve oğlu Paul Sills tarafından yaratılan Spolin Doğaçlaması, çığır açıcı etkisiyle Amerikan sinemasının ve tiyatrosunun yüzünü değiştirecek yönetmen ve oyuncular yetiştirdi. Oscarlı yönetmen Mike Nichols, Spolin Doğaçlaması ile başladığı kariyerini ”The Graduate”,”Birdcage’’,’‘Who’s Afraid of Virginia Woolf’’, ”Angels in America’ gibi ödüllü sinema ve televizyon çalışmalarıyla sürdürdü. Paul Sills’in kurduğu Second City isimli doğaçlama topluluğu ise Amerikan komedisine yön veren bir ekole dönüştü.

Spolin doğaçlama oyunculuk tekniği günümüzde oyunculuk okullarının dersleri arasında yer alıyor. Birçok yönetmen Spolin oyunlarından prova sürecinde yararlanıyor. En son Jack Nicholson ve Morgan Freeman’ın başrollerini paylaştığı ‘The Bucket List’ isimli filmin yönetmeni Rob Reiner Viola Spolin’in ‘Improvisation For The Theater’ isimli kitabını bir başucu kitabı olarak tanımlıyor. Bill Murray, Gene Hackman gibi oyuncuların aldığı eğitimin bir parçası olan Spolin Doğaçlaması günümüzde tiyatro eğitiminde ve Yaratıcı Drama’da yaygın olarak kullanılmaktadır. Birçok yönetmen Spolin oyunlarından prova sürecinde yararlanırken, David Mamet gibi oyun yazarları Spolin doğaçlamasından etkilenerek kendi tekniklerini oluşturmuşlardır.

Ege Maltepe hakkında:

New York’da oyuncu yönetmen, oyun yazarı ve oyuncu koçu olarak çalışmalarını sürdüren Ege Maltepe, Bilkent Üniversitesi Oyunculuk Bölümü’nden 2006’da mezun olduktan sonra Fulbright Bursu ile New York’a gitti. Oscarlı yönetmen Mike Nichols, Gene Hackman’dan Dustin Hoffman’a bir çok oyuncunun hocalığı yapmış olan George Morrison ve Viola Spolin’in oğlu Paul Sills’in kurduğu The New Actors Workshop isimli okulda yüksek lisansını tamamladı. George Morrison ile Metod Oyunculuk üzerine iki yıl çalıştı. Üç yıl boyunca Mike Nichols ile çalıştı. 2009’da Spolin Doğaçlamasını Türkiye’de yaymak amacıyla SPOLIN-IST’i kurdu ve New Actors Workshop’da asistan hoca olarak çalıştı. 2010’da New York’da gerçekleşen Öykü Tiyatrosu Prodüksiyonunda Paul Sills’in eşi Spolin kitaplarının editörü, yönetmen Carol Sills’in asistanlığını yaptı. New York’da çeşitli tiyatrolarda oyuncu olarak yer alan Ege Maltepe “Variations After Joe”, “TEA for 3”, “Drama in Beethoven” gibi projeleriyle yazar, yönetmen ve oyuncu olarak dikkat çekiyor. Maltepe şu sıralar kendi yazdığı 2012 sonbaharında New York Hudson Guild Theatre’da sahnelenecek “GENIUS(by Chopin)” ve 45th Street Theatre’da sahnelenecek olan “TITS” isimli oyunlar üzerine çalışıyor. Maltepe 18. Istanbul Tiyatro Festivali’nde iki günlük bir atölye çalışması yönetecek.

www.egemaltepe.com

twitter: @egemaltepe

Paylaş.

Yanıtla