Orfeo Mitosundan Théâtre National De Chaillot’un Orfeo’suna

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / 18.İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Théâtre National De Chaillot büyüleyici performansları ile 18 ve 19 Mayıs’ta Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ndeydi. Yunan mitolojisinin güzel sesli ozanı Orfeo bu kez dünyaca ünlü koreograflar Dominique Hervieu ve José Montalvo’nun yorumu ile sahnedeydi. Orfeo mitosu kısaca şöyledir: Çok sevdiği karısı Euridike’nin yılan sokması sonucu ölmesi ile çok üzülen Orfeo yeraltına, Hades’in yanına iner ve Orfeo’nun haline acıyan Hades bir şartla karısını ona geri vereceğini söyler. Orfeo önde karısı arkada yer yüzüne çıkacaklardır ama karısı tamamen yeryüzüne çıkana kadar Orfeo dönüp ona bakmayacaktır. Ama kendi aydınlığa çıkar çıkmaz Euridike’nin de çıktığını düşünerek arkasına döner ve Euridike karanlık bir silüet olarak yeraltına geri döner. Orfeo üzüntü ile elinde arpı ordan oraya dolaşır. Bir gün Diyonisos’un şarapla çıldırttığı Manadlar tarafından parçalanır ve kafası nehre atılır. Fakat nehere atılan kafası hala şarkı söylemeye devam ederek etrafını büyülemektedir. Orfeo mitosunun bütün aşamaları bu gösteride yer alıyor: Hayvanları büyüleyen Orfeo, aşık Orfeo, Euridike’nin ölümü, Cehennem’e iniş, başarı ve ölümüne sebep olan başarısızlık, Euridike’nin ikinci ölümü ve Orfeo’nun Bakhos rahibeleri tarafından parçalanışı, Euridike’nin özelliklerini almış, başarı arayışındaki genç sanatçının sorgulanması.

Şimdiye kadar yirmiyi aşkın gösteri gerçekleştirmiş olan Hervieu-Montalvo ikilisi, şairin yaratıcı gücünü yücelten ama aynı zamanda üzülerek de olsa onun sınırlarını da gösteren bir mitosu işlerken anlatı safhalarının düzenlenişi ve son derece farklı ortamlardan gelen gerçeklikleri yanyana koyan bir kolaj romanının tiyatrosallığı ile bize Philippe Verriéle’nin yorumuyla ”çılgın ve zamanın dışında bir Orfeo mitosu” sunuyorlar.

Orfeo’da Brugel, Rubens ve Picasso’dan esinlenen video projeksiyonu Monteverdi, Gluck ve Philipp Glass’ın müzikleri ile buluşuyor ve barok dansın hip hop ile iç içe geçtiği bir performans sergileniyor. Cirque Du Soleil’in dansçılarının yer aldığı gösteride şarkı söylerken dans eden, aynı zamanda arkaplandaki video ile de etkileşim içinde olan performansçılar farklı disiplinleri sahne üzerinde bir arada kullanmanın güzel bir örneğini gösteriyorlar. Orfeo 1980’li yıllardan beri birlikte çalışan ve pek çok müzikal sahnelemiş olan Montalvo-Hervieu ikilisinin dansın aynı zamanda bir şenlik olduğunu vurguladıkları bu çalışmaları son eserleridir.

18 Mayıs Cuma akşamı saat 20:30 da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde yoğun bir yağmura rağmen dolu bir salonda izleme fırsatı bulduğumuz bu gösteri gerçekten bir şenlik havasında geçti ve seyirciler tarafından ayakta alkışlandı. 18. İstanbul Tiyatro Festivali için İstanbul’da bulunan grubun sahnedeki enerjileri ise göz doldurucuydu.

Nihal Albayrak/MİMESİS

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.