İçeride İstanbul Tiyatro Festivali Açılışı, Dışarıda Eylem

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / İKSV tarafından düzenlenen 18. İstanbul Tiyatro Festivali’nin Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan açılış gecesine, dışarıdaki tiyatro eylemi eşlik etti. Açılış sürerken, Muhsin Ertuğrul ve Lütfi Kırdar’ın kesiştiği alanda,  tiyatro sanatçıları  ve destekçiler, festivali desteklemek için toplandılar; şehir tiyatrolarını bürokrasiye devreden yönetmelikle, devlet tiyatrolarını özelleştirme politikalarına karşı,  “sessiz eylem”lerini sürdürdüler. Tiyatrocular, açılış katılımcılarına “SUS!muyoruz” yazılı kırmızı yaka kokartları dağıttılar.

Açılış seremonisi, İstanbul Tiyatro Festivali tarafından verilen “Onur Ödülleri”nin takdimi ile başladı. İlk ödül, 1 Mayıs 2012’de aramızdan ayrılan, Türkiye tiyatrosunun unutulmaz isimlerinden Cüneyt Türel’e aitti. Cüneyt Türel’in ödülünü, yol arkadaşı dekoratör, yönetmen Metin Deniz, Tilbe Saran ve kızı Elif Türel’e verdi. Elif Türel, “Babam burada olsa, bu ödülün kendisi için ifade ettiklerini o güzel Türkçesi ile anlatırdı, ben onun gibi ifade edemeyeceğim. Babamla gurur duyuyorum. Bu tür etkinliklere hep onun ‘artı bir’i olarak gelirdim, keşke bugün de öyle olsaydı”, dedi.

İkinci Onur Ödülü tiyatro/sinema yönetmeni, senaryo yazarı, çevirmen, sahne tasarımcısı Başar Sabuncu’ya, yine Metin Deniz tarafından takdim edildi. Üçüncü ödülün sahibi Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü kurucusu, akademik çalışmaları, çevirileri ile tanınan Prof. Özdemir Nutku’nun oldu. Prof. Özdemir Nutku’nun gazeteci Zeynep Oral’dan ödülünü alırken yaptığı konuşma yoğun alkış aldı; Nutku, “Bize ‘sen kimsin’ diye soruyorlar; biz tiyatrocular 2500 yıldır kendimizi ispatladık. Kimse bize ‘sen kimsin’ diye soramaz”, dedi. Dördüncü Onur Ödülü’nün sahibi, tiyatro dünyasında “Hocaların hocası” lakabıyla tanınan Prof. Dr. Sevda Şener idi; ödülünü İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Dikmen Gürün takdim etti. Festivalin son Onur Ödülü, Schaubühne Berlin’in Sanat Yönetmeni Thomas Ostermeier’a 12 Mayıs Cumartesi günkü Hamlet temsili evvelinde takdim edilecek.

Açılış Töreni’nin ardından Festival, Genco Erkal’ın festival açılışına özel, repertuvarından kolajladığı “Nazım ile Brecht-Biraz da Aziz Nesin” adlı gösteri ile başladı. Gösteride Genco Erkal’a Tülay Günal, Evrim Özkaynak ve piyanist Yiğit Özatalay eşlik etti.

Açılış töreni dağılırken, dışarıda eylem sessizliğini bozdu ve “Şehrin Tiyatrosu Yok Edilemez”, “Karanlığa Karşı Özgür Tiyatro”, “Sanatçı Susma, Tiyatrona Sahip Çık” sloganlarıyla devam etti.

Aysel Yıldırım / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla