İstanbul Tiyatro Festivali Son Haftasına Giriyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Perdelerini 10 Mayıs’ta açan 18. İstanbul Tiyatro Festivali’nin son haftasında Shakespeare’den absürd tiyatroya 14 gösterinin yanı sıra 2 söyleşi yer alıyor. Söyleşiler ücretsiz, gösteriler için biletler Biletix ve İKSV’de.
GERGEDAN
Bir kente saldıran gergedanın yarattığı panik duygusu ve ardından insanların yavaş yavaş gergedanlaşmaları… Eugène Ionesco’nun 1950’li yılların tarihsel ve politik dalgalanmalarını aktardığı Gergedan, farklı buluşları ve günümüze yaptığı cesur göndermeleriyle Emmanuel de Marcy-Motta tarafından festivalde yeniden yorumlanıyor.
Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
1 Haziran Cuma, 20:30
2 Haziran Cumartesi, 20:30
Biletler: 150, 120, 80 TL / Öğrenci: 20 TL
TİYATRO ÖLDÜ
Mahir Günşiray, yönetmenliğini yaptığı Tiyatro Öldü yeni oyuncularla festivalde yeniden sahneliyor. Oyun, tiyatronun ölümüne ironik bir noktadan bakarak, ölüm törenini, Lorca, Genet, Koltès, Schwab, Handke, Çehov ve Shakespeare’den de bazı bölümlerin sahneye taşınmasıyla bir tiyatro şölenine dönüştürüyor.
Üsküdar Stüdyo Sahnesi
1 Haziran Cuma, 20:30
2 Haziran Cumartesi, 15:30
Biletler: 35 TL / Öğrenci: 20 TL
ROSENCRANTZ VE GUILDENSTERN ÖLDÜLER
Oyunbaz tiyatro topluluğu, Tom Stoppard’ın Rosencrantz ve Guildenstern Öldüler adlı oyunuyla İstanbul Tiyatro Festivali’nde yer alıyor. Arka plan olarak Shakespeare’in Hamlet’ini kullanan oyun, Hamlet’in üniversiteden iki yakın arkadaşı olan Rosencrantz ve Guildenstern’in sonları Shakespeare tarafından yazılmış, değiştiremedikleri yazgılarını anlatıyor..
Üsküdar Tekel Sahnesi
2 Haziran Cumartesi, 20:30
3 Haziran Pazar, 15:30
Biletler: 35 TL / Öğrenci: 20 TL
YENİ KİRACI
BiTiyatro, kurucularından Laçin Ceylan’ın yönetiminde, absürd tiyatronun en güzel örneklerinden biri olan Eugéne Ionesco’nun Yeni Kiracı oyunuyla festivalde. Kapitalizmin insana dayattığı tüketim mantığını eleştiren oyun, tüketimi dayatan bu sistemin, bireysel ilişkiler, değer ölçüleri, hatta gerçek aşkı ve sevgiyi yerle bir ettiği hayatlarımızın uyumsuzluğunu anlatıyor.
Küçük Sahne
2 Haziran Cumartesi, 20:30
3 Haziran Pazar, 18:30
Biletler: 35, 30 TL / Öğrenci: 20 TL
İNSAN MANZARALARI
Hollanda’da yaşayan besteci Selim Doğru’nun hazırlayıp müziklerini bestelediği İnsan Manzaraları adlı gösteri Türkiye ve Hollanda’dan iki büyük şair; Nâzım Hikmet ve Judith Herzberg’in şiirleri üzerine kurulu bir çalışma. Şiirle müziğin alışılmışın çok dışında bir birliktelik sergilediği bu gösteri edebiyat, tiyatro ve müziğin birbiri içine geçtiği teatral bir konser olarak, Nâzım Hikmet’in ölüm yıldönümünde izleyiciyle buluşuyor.
Haldun Taner Sahnesi
3 Haziran Pazar, 20:30
4 Haziran Pazartesi, 18:30
Biletler: 35 TL / Öğrenci: 20 TL
DAF / KAPAN
Bir sınırda dünyanın herhangi iki askeri, nöbet esnasında birbirleriyle çatışmaları-tartışmaları, mayın ve ölümlerle bir sınır sendromuna dönüşüyor: Korudukları anlamsız bir sınır… Başkaları için kurdukları bir kapan. Bu kapanın zaman ilerledikçe zihinlerindeki kapan olduğunu fark etmeleri ve bu dönüşümün usulca yayılması, içine sürüklendikleri bir büyük yalana evriliyor. »»
Garajistanbul
3 Haziran Pazar, 20:30
4 Haziran Pazartesi, 20:30
Biletler: 35 TL / Öğrenci: 20 TL
MACBETH
İktidar hırsı niye böylesine başımızı döndürür? Neden iktidar uğruna insanı insan yapan tüm değerlerden kolayca vazgeçip, içimizdeki korkunç karanlıklara yöneliriz? Dünyayı ele geçirmek uğruna niye akıl almaz bedeller ödemeye hazırız? Macbeth iktidarı ele geçirmeseydi yine Macbeth olmayacak mıydı? Yoksa sadece bir “isim” olarak mı kalacaktı? Macbeth’i Macbeth yapan kanla, ölümle inşa ettiği iktidar mıdır? Var olmak için yok etmek zorunda mıyız?
Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
4 Haziran Pazartesi, 20:30
5 Haziran Salı, 20:30
Biletler: 35, 30, 25 TL / Öğrenci: 20 TL
Etkinlikler
“Düğün” Video Gösterimi ve Söyleşi
Salon İKSV, 14.30
İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda Yıldız Kenter’den oyunculuk eğitimi aldıktan sonra Robert Wilson ile yönetmen asistanı olarak çalışan Köken Ergun, zamanla güncel sanat alanına, özellikle ritüellere yoğunlaşan video işlerine yöneldi. İşleriyle kültürel, tarihsel ve günlük hayat bağlamındaki performansın formunu, kaydını ve etkisini sorguladı. Ergun, festival için, kültür tarihi çalışmalarıyla tanınan Arzu Öztürkmen ve küratör Adnan Yıldız’ı “Wedding” işinden yola çıkarak kendi belirledikleri konularda konuşmaya davet etti. Türkiye’de gösteri sanatlarının farklı alanlarında yaratıcılık üzerindeki millilik ve yerellik baskısını ele alacak olan Arzu Öztürkmen, gösterim teorisi çerçevesinde müsamere, dans ve televizyon dizileri gibi kültürel formlar üzerinde duracak. Öztürkmen’in teorik çerçevesine kişisel gözlemler, anekdotlar ve güncel sanat pratikleri üzerinden cevap verecek olan Adnan Yıldız ise Köken Ergun’un ” Wedding” isimli video çalışmasına odaklanacak, sorularla tartışmaya katkıda bulunacak.
Eugene Ionesco Belgesel Film Gösterimi ve Söyleşi
Fransız Kültür Merkezi, 16.00
Katılımcılar Gergedan oyunu öncesinde Ionesco’yu daha yakından tanıyabilecekleri hayatını konu alan belgeseli izleyip ardından Ionesco’nun kızı Marie France Ionesco ve Gergedan’ın yönetmeni Emmanuel Demarcy-Mota ile söyleşme fırsatı bulabilecekler.

* Belgesel gösterimi Türkçe altyazılı olarak gerçekleşecek (53′).

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.