Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günleri’nde İlk Buluşma

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Alternatif Tiyatrolar Buluşması (ATB) 2012, 29 Nisan Pazar günü Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günlerinin ilk ayağı ile start aldı. Maya Sahnesi’nde “Geleneksel’in Dönüşme Sürecinde Türkiye’de ve Yunanistan’da Gölge Oyunu” paneli ile başlayan etkinlikte Hacıvat-Karagöz gölge oyununun ortaya çıkış tarihçesi aktarıldı, bu gölge oyununun Türkiye ve Yunanistan’daki yansımalarına dair bilgiler seyirci ile paylaşıldı. Arka plan aktarımı bölümünden sonra seyirci soruları ile gölge oyununun bu iki ülkedeki farklılık ve benzerliklerine dair tartışmalar yürütüldü.

Panelin ardından; Alfred Jarry’nin Kral Übü oyunundan uyarlanan hikayenin, geleneksel bir anlatım aracı olan gölge oyunu ile buluşturulduğu,  Tiyatro TEM tarafından sahnelenen “Alem Buysa Kral Übü” oyunu seyirci tarafından büyük beğeni topladı. Oyunda gölge oyunları, anlatıcı oyuculukla iç içe geçecek şekilde başarıyla izleyenlere sunuldu.

Son olarak gölge oyunu ustası Ioannis Hacis ve kendisine 1981 yılından beri yardak olan Anastasia Gkenidou tarafından icra edilen “Karagozis Gösterisi” sergilendi. Panelde anlatılan arka plan üzerine bu gösteriyi izleme fırsatını bulmak ATB seyircisinin büyük çoğunluğu için bir ilk niteliğindeydi.

Gün itibariyle yüksek bir başlangıca imza atan ATB, 6 Mayıs Pazar günü Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezinde oynanacak olan Yeditepe Üniversitesi’nin seyre hazırladığı “Vişne Bahçesi” ve Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu’nun hazırladığı “Bir Çeşit Masal”  adlı oyunlar ile devam edecek. ATB düzenleyicisi guruplar oyun ve etkinliklerin seyirci ile buluşmasını heyecanla bekliyor.

Mimesis / Elif Karaman – Dila Okuş

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.