Londra’da Eylem “Theatres are not Ak Party’s Monopoly”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Londra’da yaşayan Türkiyeli sanatseverler, Haluk Bilginer ve Zerrin Tekindor’un “Antonius ile Kleopatra” oyununu sahnelediği Globe Tiyatrosu önünde, “Theatres are not Ak Party’s monopoly. Hands off the theatres” (Tiyatrolar AKP’nin tekelinde değildir. Tiyatrolardan elinizi çekin) pankartı açarak eylem yaptılar.

2012 Dünya Shakespeare Festivali kapsamında 37 ülkeden 37 farklı dilde Shakespeare oyununun sahnelendiği Shakespeare’s Globe Theater önünde Londra’da yaşayan Türkiyeli sanatseverler, Türkiye’de AKP eliyle devlet tiyatrolarının kapatılma hamlelerine karşı eylem yaptı.

Londra’da yaşayan Türkiyeli sanatseverlerden eylem
Kemal Aydoğan’ın sahneye koyduğu, Haluk Bilginer’in Antonius ve Zerrin Tekindor’un Kleopatra rolünü üstlendiği “Antonius ile Kleopatra” oyunu için Globe Tiyatrosu’na gelen sanatçıları, Londra’da yaşayan Türkiyeli tiyatroseverler, “Theatres are not AK Party’s monopoly. Hands off the theatres” (Tiyatrolar AKP’nin tekelinde değildir. Tiyatrolardan elinizi çekin) pankartıyla karşıladı.

Sanatçılar ile sanatseverler arasında ilginç diyalog
Aralarında Haluk Bilginer, Zerrin Tekindor, Emre Karayel, Mert Fırat, Onur Ünsal’ın bulunduğu Oyun Atölyesi sanatçıları ile tiyatro önünde bildiri dağıtan Türkiyeli sanatseverler arasında ilginç bir diyalog yaşandı. Globe Tiyatrosu’nda sahnelenen “Antonius ile Kleopatra” oyununu hazırlayan Kemal Aydoğan, sanatseverlerin iddiasına göre, “Bunu etraflıca konuşmak gerekli, bu bildiride yanlış yazan şeyler var. Türkiye’de baskıcı bir iktidar yok. Devlet tiyatrolarını bilmiyorsunuz, devlet tiyatroları faşisttir” şeklinde konuştu.

AKP’nin devlet tiyatrolarını yok etmek istediği yönünde tepki gösteren sanatseverlere ise Aydoğan, “AKP’ye bir şans verin. Belki tahmin ettiğiniz gibi yok etmeyecektir, belki de özgürleştirecektir” derken, Haluk Bilginer’in ise, “Özelleştirme böyle olmaz” dediği iddia edildi.

Tiyatro önünde 1200’e yakın bildiri dağıttılar
AKP’nin tiyatroları özelleştirme ve devlet tiyatrolarını kapatma hamlelerine karşı İngilizce ve Türkçe bildiri de hazırlayan sanatseverler, Globe Tiyatrosu önünde 1200’e yakın dağıttıkları bildiride, “2002 yılından beri iktidar, toplumu kendi istediği gibi şekillendirmeye çalışarak, acımasızca sanata ve sanatçıya saldırmaktadır. Toplum sanatsız bırakılıp sonu belli olmayan bir uçuruma doğru sürüklenmek isteniyor. Amaç bellidir, dindar ve kindar gençlik yetiştirilecektir. İstedikleri gibi bir nesil sadece sanatsız kalan bir toplumun içerisinde yetişebilecektir” ifadeleri yer aldı.

“Tiyatrolarımızı teslim etmeyeceğiz”
Ayrıca bildiride, “Türkiye’de asgari ücret alan bir işçinin çocuğu tiyatro izleyebiliyorsa bu devlet tiyatrolarının desteği ile olmaktadır. Siyasi iktidara isteyerek ya da istemeyerek destek olan ülkemizin değerli bazı sanatçılarını ise halk hiçbir zaman unutmayacaktır. Sanatsız bırakmaya çalıştığınız ülkemizde bütün kaleleri ele geçiremediğinizden emin olabilirsiniz. Çünkü biz varız. Tiyatrolarımızı teslim etmeyeceğiz” denildi.

SOL – Haber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.