Oyun Atölyesi Shakespeare’s Globe’da Sahne Aldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Londra’daki ünlü açıkhava tiyatrosu Shakespeare’s Globe’da ilk kez Türkçe bir oyun sahnelendi. Oyun Atölyesi’nin ‘Antonious ile Kleopatra’ yorumu Londralılarla buluştu.

Oyun Atölyesi cumartesi gecesi, dün öğlen ve akşam ‘Antonius ile Kleopatra’ ile Londra’daki Shakespeare’s Globe’da sahnedeydi. Böylece William Shakespeare’in de üyesi olduğu tiyatro grubu tarafından 1599’da inşa edilip 1613’teki yangında zarar gören Globe Tiyatrosu’dan esinlenerek 1997’de inşa edilen, 1500 kişi kapasiteli açıkhava tiyatrosu Shakespeare’s Globe’da ilk defa Türkçe bir oyun sahnelenmiş oldu.

‘Shakespeare’in tiyatrosu’ olarak anılan bu tarihi mekânda bu sene bir ilk yaşanıyor: Olimpiyat oyunları kapsamında düzenlenen kültür sanat etkinliklerinin bir parçası olarak, Shakespeare’in eserlerinin 37 ayrı dilde sahneye konulduğu ‘Globe to Globe’ adlı bir festival düzenleniyor. 23 Nisan’da başlayan festivalde Türkiye’yi Antonious ile Kleopatra’ ile Oyun Atölyesi temsil etti.

Oyunda Antonius’u Haluk Bilginer, Kleopatra’yı Zerrin Tekindor, Enobarbus’u Kevork Malikyan, Pompeius’u Emre Karayel, Sezar’ı ise Mert Fırat canlandırıyor. Basın toplantısında soruları yanıtlayan Bilginer, “Burada oynamak çok heyecan verici. Dünyanın en önemli yazarının, belki de en önemli oyununu, dünyanın en önemli sahnesinde oynuyoruz. Atmosfer harika, başka hiçbir tiyatroya benzemiyor” dedi. Oyunun yönetmeni Kemal Aydoğan ise Shakespeare ile mekânında temas etmenin çok heyecan verici olduğunu söyledi: “İngiliz izleyicilerin ne düşüneceklerini merak ediyorum.” Tekindor ise mekânı okul yıllarından beri bildiğini ve daha önce turist olarak gezdiğini anlattı. Festivalin direktörü Tom Bird ise Türkçe Shakespeare’in festivalde iki gün boyunca, üç oyun sahnelenen nadir performanslardan olduğunu, bunun nedeninin Londra’da yaşayan Türklerin fazla olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.