Özelleştirmede ‘Sahne’ Krizi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatrocular karşı çıkıyor ama Başbakanlık ile Bakanlık arasında şimdiden ‘sahne krizi’ yaşanıyor.

Bakanlık, yasa taslağı tasarında, DT’ye bağlı sahnelerin kendisinde kalmasında diretiyor. Başbakanlık’ın ise, tam tersine, sahnelerin valiliklere devredilmesinden yana olduğu belirtiliyor. Bu arada, STK’ler, Bakanlar Kurulu toplantısından önce Günay’la görüşme talebinde bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tiyatrolara yönelik açıklamalarının ardından Şehir ve Devlet Tiyatroları’nın (DT) özelleştirilmesi tartışılırken, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Başbakanlık’ın DT’ye ait sahnelerde uzlaşamadığı kaydedildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, Bakan Ertuğrul Günay, Müsteşar Özgür Özarslan ve Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül tarafından hazırlanmaya çalışılan yasa taslağı tasarısında DT’ye bağlı sahnelerin Bakanlık’ta kalması görüşünde ısrar edilirken, Başbakanlık’ın bu görüşün tam tersini savunduğu ve sahnelerin valiliklere devredilmesinden yana olduğu belirtildi.

Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarının ardından gözler Başbakanlık ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çevrilmişti. Başbakanlık ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ayrı yasa tasarısı taslağı üzerinde çalıştığını daha önce gazetemiz Cumhuriyet duyurmuştu. Şimdi ise Bakanlık DT’ye bağlı sahnelerin Bakanlık bünyesinde kalması gerektiğini savunuyor. Buna göre Bakanlık, oyunlar proje bazlı desteklendiğinde, yani oluşturulacak komisyona sunulan oyunların hangisinin oynanacağına karar veren sistem, bu oyunlar bakanlığın bünyesindeki sahnelerde sahnelenmeli. Bakanlık yalnızca sahnelerin giderlerini karşılamalı. Oluşturulan komisyon da değer gördüğü oyunlara, Bakanlık bütçesinden ödenek ayırmalı.

Başbakanlık ise sahneleri valiliklere devretmeyi ve böylece sahnelerde salt oyunların değil, başka etkinliklerin de düzenlenmesinden yana. Başbakanlık’ın bu öneriyi, daha önce Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na sunduğu ve başkanlığın bu öneriyi desteklediği de kaydediliyor.

STK’ler Görüşmek İstiyor

Öte yandan Kültür Sanat Emekçileri Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Şeref Eker, Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV) Genel Başkanı Tamer Levent, Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (DETİS) Genel Başkanı Şahin Ergüney ile Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB) Başkanı Erhan Gökgücü, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a bir dilekçe gönderdi. Dilekçede şu ifadelere yer verildi: “DT ile ilgili Bakanlar Kurulu’muzda gündeme getirilmesi söz konusu olan yenilikler doğrultusunda, DT’nin kurumsal işleyişi hakkında birikim, deneyim sahibi sivil toplum kuruluşları olarak katkıda bulunmak veya çalışmalarınıza destek olmak amacıyla, Bakanlar Kurulu toplantısından önce uygun göreceğiniz bir günde ziyaretinize gelmeyi bilgilerinize arz ederiz.”

Bakan Günay’ın da dilekçeye olumlu yanıt vereceği dile getiriliyor.

Gerçek Gündem

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.