Özerk Tiyatroda Uzlaşma

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kültür Bakanlığı’nın hazırladığı taslakta “özelleştirme”den çok sanatçıların da dile getirdiği “özerk” bir sistem üzerinde duruluyor

Tiyatroların özelleştirilmesi ile ilgili süreçte sanatçılarla hükümetin arasındaki buzları eritecek önemli bir adım atılıyor. Bakanlığın hazırladığı ön taslakta “memur” statüsünde çalışan sanatçı olmayacak. Bu uygulamada sanatçıların kazanılmış hakları korunacak, yeni alımlar “sözleşmeli” olarak yapılacak. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geçtiğimiz hafta dış temsilciliklere “yurtdışındaki modelleri inceleyin ve ayrıntılı bir raporu acil olarak bize ulaştırın” talimatı vermişti. Bakan Günay, pazartesi günü gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu’na hazırlanan bu taslakla katıldı. Avrupa’daki tiyatro uygulamalarını da anlattığı öğrenilen Günay, bu anlamda sanatçıların taleplerini de masaya taşıdı. Edinilen bilgiye göre Bakan Günay’ın Başbakan Tayyip Erdoğan ve mevkidaşlarına yaptığı sunum olumlu yankı buldu.

‘SÖZLEŞMELİ’ OLACAKLAR

Taslakta, doğrudan özelleştirmeden ziyade “özerk” ve sanatçıyı koruyacak bir yapı planlanıyor. Sanatçılar da uzun yıllardır “özerk” bir yapı oluşturulması talebinde bulunuyordu. Söz konusu uygulamanın sinyallerini Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da “sanatçının zarar görmeyeceği özel ve özerk bir yapı oluşturmalıyız. Bu konu geçmişten bu yana yapılan uygulamalarla ele alınmalı” sözleriyle açıklamıştı. Yeni modelde sanatçılar, akademisyenler ve Bakanlık bürokratlarından oluşan bir üst kurul kurulması fikri halen tartışılırken, “Memur” statüsünde çalışan sanatçıların “sözleşmeli” statüye geçirilmesi konusunda tüm yetkililer hemfikir. Bakanlığın taslağında Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi, Devlet Senfoni Orkestrası gibi kuruma bağlı tüm sanatçılar için uygulanacak modelde, bundan sonra kadro karşılığı sözleşmeli personel alınmayacak. Fakat mevcut kadroluların hakları korunacak.

Burcu Çalık – Sabah

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.