Sanatta Eşsiz Onur

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Berlin Kreuzberg’de Ballhaus Nauynstr.’nin kültür kuratörü Şermin Langhoff m Berlin’deki dünyaca ünlü Maksim Gorki Tiyatrosu’nun Kültür ve Sanat Yönetmeni oldu. Langhoff geçen yıl Viyana Kültür Haftaları’nın direktörlüğünü üstlenmişti.

ALMANYA’ya Kreuzberg’deki Ballhaus Nauynstr.’nin kültür kuratörü Şermin Langhoff, Berlin’deki 5 devlet tiyatrosundan biri olan Maksim Gorki’nin Kültür ve Sanat Yönetmeni oldu.

Berlin Senatosu Kültür Müsteşarı Andre Schmitz, Şermin Langhoff’un 6 yıl görev yapacağını açıkladı. Şermin Langhoff, yıllık 9 Milyon Euro bütçeli ve 160 personeli bulunan Maksim Gorki Tiyatrosu’nda 2013’ten itibaren göreve başlayacak. Langhoff, göçmen kökenli sanatçılarla yaptığı çalışmalarla Almanya genelinde dikkatleri çekmişti. Geçtiğimiz yıl Viyana Kültür Haftaları’nın direktörlüğünü üstlenen ve buradaki görevine 2014’te başlayacağı açıklanan Langhoff, önceki gün Viyana Festivali Direktörlüğünden vazgeçtiğini açıkladı.

Langhoff’un Ballhaus’ta sahneye koyduğu Nurkan Erpulat yönetimindeki ‘Verrücktes Blut-Delikanlı’ adlı oyun geçtiğimiz yıl Der Spiegel Dergisi tarafından yılın en iddialı oyunu seçilmişti.

Sanatın başkenti
Şermin Langhoff, “Berlin şu anda sadece Almanya’nın değil Avrupa tiyatro ve sanat dünyasının başkenti konumunda. Berlin’de 5 devlet tiyatrosundan birinin yönetimine Türkiyeli bir insanın getirilmesi beni ayrıca heyecanlandırdı. Bu toplumun bizimle birlikte zenginleştiğini göstermek, toplumun tüm çeşitliğiyle birlikte güzel olduğunu yansıtmak açısından benim böyle bir göreve gelmem çok anlamlı. Bünyesinde geniş bir sanatçı topluluğu barındıran Maksim Gorki’yi yönetmek de benim için onur verici“ dedi.

Türkleri bekliyorum
Langhoff, tıpkı Ballhaus’da olduğu gibi devlet tiyatrosunun da kapılarını göçmen kökenli sanatçılara açılacağını işaret ederek “Ballhaus’da birlikte çalıştığım tiyatro oyuncuları Mehmet Yılmaz ve Sesede Terziyan, Maksim Gorki’nin kadrolu sanatçıları arasında yer alacak. Ayrıca Nurkan Erpulat, MaksimGorki’nin daimi yönetmenleri arasında olacak. Berlin’de yaşayan Türkiyelilerin desteğini bekliyoruz. Bir toplumun gelişimi kültür, sanat ve bilime olan bağıyla doğru orantılıdır. Çocuklarının geleceğini düşünen Türk aileleri tiyatroya bekliyorum. Onların manevi destekleri benim için çok önemli” dedi.

Alman medyası büyük ilgi gösterdi
Berlin’deki bu görev değişimi, Alman medyasında da geniş yankı uyandırdı. Der Tagesspiegel gazetesi, Şermin Langhoff’un Maksim Gorki’nin başına geçmesini, yılın kültürel sansasyonu olarak duyurdu.

Şermin Langhoff’un, bütçe sorunu yaşayan Maksim Gorki’nin başına geçmesiyle büyük bir zorlu mücadeleye girmiş olacağını da belirten gazete, Maksim Gorki’de kültürlerarası bir sanat topluluğu kurulmasıyla bu alanda Almanya’da bir ilki gercekleştirmiş olacağını belirtti.

Bild gazetesi ise Şermin’i, “Eşi benzeri görülmemiş kariyere sahip alışılmışın dışında bir kadın“ olarak tanıttı.

ŞERMİN LANGHOFF KİMDİR
Şermin Langhoff, 1969 yılında Bursa’da dünyaya geldi. Türkiye’de büyükanne ve büyükbabasının yanında büyüyen Şermin Langhoff, Almanya’ya göç eden ailesiye birlikte 1978 yılında Nürneberg’e geldi.

Burada NDR radyo televizyon kurumunda meslek eğitimi yapan Şermin Langhoff, bunun yanısıra, sinema ve tiyatro çalışmalarına başladı. Fatih Akın’ın Duvara Karşı filminde asistanlık da yapan Langhoff, 16 yıl önce Berlin’e taşındı.

2007 yılında Kreuzberg ilçe belediyesi ve senato tarafından desteklenen küçük bütçeli Ballhaus Nauynstr. sanat evinin genel müdürlüğüne getirilen Langhoff, bir çok tiyatro projesiyle Almanya genelinde ismini duyurdu. Tiyatro yönetmeni Lukas Langhoff ile evli Şermin Langhoff’un bir kızı bulunuyor.

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.