Setlerde Ölmek İstemiyoruz!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sinema ve dizi oyuncuları, sette ölen Selin Erdem’in ardından setteki çalışma koşullarına dikkat çekmek için basın açıklaması yaparak “Hayalleri süsleyen bir dünyayı yaratırken, hayatlarımızdan olmak istemiyoruz” dedi.

Sinema ve dizi oyuncuları sette yaşanan ölümlere ve çalışma koşullarına dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde, “Arka Sıradakiler” adlı dizi setinde minibüsün çarpması sonucu 26 yaşındaki sanat yönetmeni yardımcısı Selin Erdem yaşamını yitirmişti.

Erdem’in kardeşi, bu ölümün bir mukedderat olmadığını söyledi. Erdem’in ailesi hukuki mücadeleyi başlattı.

Sinema Emekçileri Sendikası (Sine Sen) adına basın açıklamasını okuyan Hale İşsever, Selin Erdem’in sette ölmesinin bir iş kazası değil, işçi sağlığı ve iş yeri güvenliği kurallarının uygulanmaması sonucu gerçekleşmiş bir iş cinayeti olduğunu söyledi.

“Arkadaşımızın ölümü ardından ‘ecel’ diyenlere hatırlatıyoruz. Yaşanan iş kazalarının önlenmesinin, yasa dışı çalışma koşullarının ortadan kaldırılmasıyla gerçekleşeceğini söylüyoruz.”

Sigorta hakkı, çalışma saatleri

Oyuncular, yasal haklarını bildiklerini ve bunların uygulanmasını talep ettiler. Talepler şöyle:

* Çalıştığımız işlerde mutlak suretle sigortamızı takip edecek ve sigortalı olarak çalışacağız.

* Çalışma süresi haftalık en çok 45 saat olmalı; bu saat günlere eşit bölünmeli, 11 saati geçmemeli. Şehir dışı işlerde yolda geçen süreler, çalışma süresi sayılmalı.

* Gündüz yerine gece çalışmaları yedi buçuk saati geçememeli, işveren mesai yapacaksa çalışanların onayını almak zorunda olmalı.

* Ödemelerde yaşadığımız gecikmeler ve kısıntılarda hakkımızı arayacağız. Ücreti 20 günden fazla süreyle ödenmeyen çalışan işi bırakabilir.

* Devir teslim aldığımız işlerde önceki ekibin neden iş bıraktığını soracak; işi bırakan meslektaşımızın gerekçelerini öğreneceğiz.

“İşveren güvenliği sağlamakla yükümlü”

Hale İşsever, işverenlerin işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmakla yükümlü olduğunu belirtti.

“Hayalleri süsleyen bir dünyayı yaratırken, hayatlarımızdan olmak istemiyoruz. Olmayacağız! Setlerde ölmek istemiyoruz. Ölmeyeceğiz!”

Oyuncular Sendikası Başkanı Mehmet Ali Alabora ve Sinema Oyuncuları Meslek Birliği’nden Janset de eyleme gelerek, setlerde güvenli çalışma ile ilgili çalışmalarını başlattıklarını herkesten destek beklediklerini belirttiler.

Eyleme, çeşitli sendikalar, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi de destek verdi.

Meclis’in basından derlediği bilgilere göre, nisan ayında en az 87 işçi öldü.

Nilay Vardar- Bianet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.