Shakespeare’in Eseri Londra’da Türkçe

Pinterest LinkedIn Tumblr +

William Shakespeare’in, “Antonius ile Kleopatra’ adlı oyunu, İngiltere’nin başkenti Londra’da Türkçe olarak sahneye konuldu. Oyun Atölyesi’nin izleyiciyle buluşturduğu eserde Haluk Bilginer ile Zerrin Tekindor başrolü üstlendi.

Olimpiyat oyunlarına bu yaz ev sahipliği yapacak Londra’da, çeşitli kültür ve sanat etkinlikleri de düzenleniyor. Bu çerçevede yapılan kültür festivali kapsamında, Londra’daki Shakespeare’s Globe’da 23 Nisan’dan bu yana ünlü İngiliz oyun yazarının eserleri 37 farklı dilde sahneye konuluyor.

Bu kapsamda, “Oyun Atölyesi” tarafından Shakespeare’in, “Antonius ile Kleopatra” isimli yapıtı Türkçe olarak seyirci karşısına çıkıyor. Bugün ilk temsili yapılan oyun, yarın ve 28 Mayıs’ta da izleyiciyle buluşacak.
Oyunda, Antonius’u Haluk Bilginer, Kleopatra’yı Zerrin Tekindor, Enobarbus’u Kevork Malikyan, Pompeius’u Emre Karayel, Sezar’ı ise Mert Fırat canlandırıyor.
Oyunun son provasının ardından soruları yanıtlayan Bilginer, tiyatronun atmosferinin çok farklı olduğunu ifade ederek, “Burada oynamak çok heyecan verici bir şey. Dünyanın en önemli yazarının, belki de en önemli oyununu, dünyanın en önemli sahnesinde oynuyoruz. Buranın atmosferi harika, başka hiçbir tiyatroya benzemiyor” dedi.
Bilginer, “Antonius ile Kleopatra” oyununun Türkiye’de çok fazla sahneye konulmadığını, Shakespeare’s Globe tarafından birkaç oyun seçeneğinin arasından tarihin en büyük aşkının anlatıldığı “Antonius ile Kleopatra” oyununu Türkçe sahneye koymalarını istediğini söyledi.

-“İngilizler ne düşünecek merak ediyorum”

Türkçe sahnelenecek üç temsilinin biletlerinin tükendiği eserin yönetmeni Kemal Aydoğan da Shakespeare ile mekanında temas etmenin çok heyecan verici ve keyifli olduğunu ifade etti.

Aydoğan, “Antonius ile Kleopatra”nın İngiltere’deki en popüler Shakespeare oyunu olduğunu, dolayısıyla Türk izleyicilerin yanı sıra İngilizlerin de temsilleri izlemesini beklediğini söyledi.
“Özellikle İngiliz izleyicilerin, oyunumuzla ilgili ne düşüneceklerini merak ediyorum” diyen Aydoğan, oyuna ilişkin hazırlık sürecinde 3 ay prova yaptıklarını, 1 yıl öncesinden oyun metni üzerinde çalışmaya başladıklarını belirtti.
Kleopatra’yı canlandıran Zerrin Tekindor da çok heyecanlı ve mutlu olduğunu dile getirerek, “Burayı okul yıllarımdan beri biliyor ve çok merak ediyordum. Seneler önce turist olarak gezmiştim” dedi.
Shakespeare Globe’daki tiyatro festivalinin direktörü Tom Bird ise Türkçe Shakespeare’in festival kapsamında iki gün boyunca, üç oyun sahnelenen nadir performanslardan biri olduğunu, bunun nedeninin ise Londra’da yaşayan Türklerin sayıca fazla olmasından kaynaklandığını ifade etti.
Shakespeare’in de üyesi olduğu tiyatro grubu tarafından 1599 yılında inşa edilen Globe Tiyatrosu, 1613 yılında çıkan yangında zarar gördü.  Globe Tiyatrosu’ndan esinlenerek inşa edilen ve bin 500 kişi kapasiteli açık hava tiyatrosu “Shakespeare’s Globe” tiyatrosunda ise açıldığı 1997 yılından bu yana Shakespeare’in çeşitli oyunlarını sahneye konuluyor.
Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.