Shrek’li Kutlama

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Perdelerini ilk kez 1972 yılında açan Akbank Çocuk Tiyatrosu 40. yılını Shrek Müzikali ile kutluyor. David Lindsay-Abaire’in yazdığı, Jeanine Tesori’nin bestelediği müzikal, Ekin Tunçay Turan tarafından Türkçeye çevrildi. Ortak yapımcılığını Talimhane Tiyatrosu’nun üstlendiği müzikalin yönetmenliğini Mehmet Ergen üstleniyor. 15 oyuncu ve 5 müzisyenden oluşan bir ekibin rol aldığı müzikal Broadway başta olmak üzere Amerika’nın birçok şehrinde ve Londra West End Tiyatrosu’nda kapalı gişe oynadı. Shrek Müzikali, Van, Gaziantep Adana ve Kayseri’de çocuk izleyicilerle buluştu. Şimdi sıra Ankara ve Bursa’da.

Akbank Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Murat Göllü, Akbank Çocuk Tiyatrosu repertuvarının dünya klasiklerinden Türk yazarların kaleme almış olduğu eserlere kadar geniş bir yelpazede oluşturulduğunu belirterek “Biz her defasında bir yenilikle seyircilerimizin karşısına çıkmayı benimsedik. Bu nedenle 40. yılımızda Shrek Müzikali’ni seçtik” sözleriyle açıklıyor bu müzikali seçme nedenlerini.

Müzikalin turneye Van’da başlaması ise ayrı bir şıklık. Göllü, “ Van’daki çocuklarımızın bu dönemde ilgi ve morale daha çok ihtiyacı olduğu düşüncesiyle turneye ilk olarak Van ’dan başlamak istedik. Çocuklar kadar yetişkinler de büyük ilgiyle karşıladı. Oyun öncesi fuayede her biri Shrek ile tek tek tokalaştı, fotoğraf çektirdi. Çocukların oyun boyunca her şarkıda tempo tutması ve her sahne sonrası oyuncuları alkışlaması belki de ne kadar heyecanlı olduklarının göstergesiydi.

Gösteri sonrasında Vanlı çocukların gözlerindeki mutluluğa şahit olmak ise bizim için her şeyin üzerindeydi” diyor bu kentte yaşananları anlatırken.  Tiyatronun çocukları iyiye, güzele, doğruya, sevgiye yönelttiğini ifade eden Göllü’ye göre Türkiye çocuk tiyatrosu konusunda büyük şehirlerde şanslı ancak Anadolu kentleri için aynı şeyleri söylemek zor. Göllü, konunun önemini belirtmek için tiyatronun kurucusu Hayrettin Aslan’ın bir sözünü hatırlatıyor: “Çocuk tiyatrosu çocuk işi değildir.”

Shrek Müzikali bugün Ankara MEB Şura Salonu’nda yarın ise Bursa Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde olacak.

40 yıllık yolculuk

1972-74: Akbank Çocuk Tiyatrosu perdelerini ilk kez Erol Günaydın’ın yazıp yönettiği ‘Elma Dersem Çık’ oyunu ile açtı ve bu oyunu 266 kez sahneledi.

1973: İlk turnesini Büyükada’ya yaptı. Bu yıl ayrıca Çukurova Bölgesi turnesini gerçekleştirildi.

1976: Akbank Çocuk Tiyatrosu oyuncuları arasına kuklalar da katıldı.

1978: Erol Günaydın Akbank’ın bir dönem simgesi olan Uğur Böceği Kumbarası’ndan esinlenerek bir ‘vosvos’ otomobili uğurböceğine dönüştürdü ve arkasına bir karavan taktı. Bu karavan ile Toros Dağları’nın eteklerinden Güney Doğu Anadolu ’ya kadar Türkiye’nin birçok farklı bölgesine gidildi.1987: Türk Orta Oyunları’nın kahramanları da sahnesine konuk oldu.

1998: Yönetmen ve oyun yazarı Işıl Kasapoğlu’nun sanat yönetmenliğinde yeni bir dönem başladı.

2004-2006: Topluluk, yıl boyunca her cumartesi Akbank Sanat’ta seyircileriyle buluşmaya başladı.

2007: Akbank Çocuk Tiyatrosu, 35. yılı dolayısıyla 35. Yılda 35 Şehirde 35 Oyun turnesini gerçekleştirdi.

Radikal

Paylaş.

Yanıtla