Sokak Sanatlarına Özgürlük Eylemi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ [Beyoğlu Belediyesi’nin izlediği antidemokratik müdahaleci politikalar bir süredir çok eleştiriliyor. Son yıllarda sanatlarını sokakta icra eden sanatçılar da belediyenin haksız ve keyfi uygulamalarına giderek daha çok maruz kalıyor. 25 Mayıs Cuma günü Tünel Meydanı’na yürüyen sanatçılar şenlikli bir eylem gerçekleştirdi. Mimesis Haber olarak “Sokak Sanatlarına Özgürlük” eylemi basın açıklamasını yayınlıyoruz.]

Sokak sanatlarına özgürlük! Basın açıklaması

Müziğe ve Sokağa Özgürlük

Biz sanatını sokakta icra etmeyi seçenler, son zamanlarda iyice artan haksız uygulamalar karşısında biraraya geldik. Keyfi biçimde yerimizden ediliyor, kovalanıyoruz. Daha da kötüsü, bizim bir parçamız olan, yeri doldurulamayacak enstrümanlarımız, işporta malıymışçasına apar topar el konulup, kılıfına dahi konulmadan, özensizce zabıta kamyonetine atılıyor ve depolarda keyfi sürelerde tutuluyor.

Bu el koymalar başımızın üzerinde sürekli bir tehdit unsuru olarak tutuluyor. Enstrümanlarımızdan ayrılmak istemiyorsak, bu haksız kabadayıca muamelelere sessiz kalmamamız gerekiyor.

Sanat neden sokakta?

Çünkü müzik sokakta güzeldir. Gösteriler sokakta doğaldır. Dikkatleri cezbettikçe devam eder. Herkes dinleyebilir ve de izleyebilir. Barların aksine her yaş grubu izleyebilir. Konserlerin aksine her gelir seviyesi dinleyebilir. Bedavadır. Saati, günü belirsizdir, özgürdür, her an karşınıza çıkabilir. Sahibi, sponsoru yoktur. İnsanlar dinledikçe, sevildikçe devam eder.

Sokak sanatı iddia edilenin aksine dayatmacı değildir. Çevre esnafı tarafından uyarıldığımızda konuşur anlaşır, gerektiğinde rahatsızlık vermemek için yer değiştirir veya erteleriz.

Ne istiyoruz?

Sokak sanatlarına özgürlük istiyoruz! Sokak performanslarının kendi doğal akışı içerisinde serbest bırakılmasını ve zabıta güçlerinin haksız ve keyfi uygulamalarının sonlandırılmasını; ahalinin zaten farkında olduğu, sokakta icra edilen sanatın dilencilik yahut işportacılık olmadığını belediyelerin de anlayıp gereğince davranmasını istiyoruz.

Funda Özokçu

Paylaş.

Yanıtla