Tekand Yorumuyla “Oyun”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

18. İstanbul Tiyatro Festivali’nde üç gün boyunca, Samuel Beckett’in yazdığı, Şahika Tekand’ın yorumladığı “Oyun” izlenebilir.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı düzenlediği 18. İstanbul Tiyatro Festivali’nin absüd tiyatro bölümünde üç gün boyunca Samuel Beckett’in yazdığı, Şahika Tekand’ın yorumladığı “Oyun” izlenebilir.

“Özgürlükler-Sorgulamalar” teması ile 10 Mayıs’ta başlayan festival, insan haklarından göçe, savaştan şiddete insan yaşamını sarmalayan durumlar, konular ve gerçekleri irdelemeye 5 Haziran’a kadar devam ediyor.

Festivalin absürd tiyatro bölümünde Samuel Beckett’in yazdığı, Şahika Tekand’ın yorumladığı “Oyun” 22 Mayıs Salı, 23 Mayıs Çarşamba ve 24 Mayıs Perşembe günleri saat 20.30’da Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatroları yapımı oyun, küçük dünyalarına sıkışmış kentsoylu insanın, zorlu var olma ve kendini ifade etme mücadelesini; huzur ve dinginlik ararken içine düştüğü karmaşa, sıradan ve trajikomik bir aşk üçgeni öyküsü çerçevesinde dile getiriyor.

“Samuel Beckett’in kısa oyunlarından ‘OYUN’ kül küpleri içinde sadece başları görünen ve iki kadın bir erkek olan oyun kişilerinin, sıkışıp kaldıkları soyut bir mekan ve durumda yine soyut bir ışığın üstlerinde dolaşmasıyla, hızla konuşarak, konusu geçmişte yaşanmış bir aşk üçgeni olan sıradan öykülerini anlatmaya zorlandığı, tekrarlarla gelişen bir oyundur…”

Oyuncular hem game-player hem aktör

Geliştirdiği Performatif Sahneleme ve Oyunculuk yöntemini, Şehir Tiyatroları’nda ilk kez bu oyunla uygulayan Tekand, Beckett’in metninde varolan dramatik çelişkiyi, yönetmen/yazar, oyuncu/oyun, aktör/rol kişisi, rol kişisi/ durum ikiliklerinin süperpoze şekilde varolabilecekleri bir performansa tercüme ediyor.

Oynanırken zorluk derecesi arttırılmış oyun seviyeleri ile gelişen ve artistik olarak büyük titizlik ve kesinlik gerektiren bu oyun, oyuncunun hem bir game-player hem de bir aktör olarak bütün yeteneklerini ortaya koymasını zorunlu kılıyor.

Beckett’in metnindeki aşk üçgeni öyküsü Tekand’ın yorumunda, ışığı manüel olarak yöneten oyuncularla birlikte on yedi kişilik bir kadronun rol aldığı ve metnin öyküsünün performansın kendi öyküsü ve yarattığı müzikle beraber ilerlediği, tam şimdiki zamanda oynanan “oyun”da, eğlenceli bir seyir sürecine dönüşüyor.

Oyunun kadrosu

Oyuncular: Ali Gökmen ALTUĞ, Aslı AYBARS, Pelin Budak, Burçak ÇÖLLÜ, Seda Fettahoğlu, Yeliz Gerçek, Ozan Gözel, Nurdan Kalınağa, Aslıhan Kandemir, Selen Kartay, Yeşim Koçak, Buket Yanmaz Kubilay, Mehmet Okuroğlu, Özge ÖZDER, Özgür Kaymak Tanık, Esin Umullu, Ali Mert Yavuzcan, Çağlar Yiğitoğulları

Yönetmen Yardımcıları: Göksel Arslan, Ozan Gözel, Sahne Tasarımı: Esat Tekand, Işık Tasarımı: Şahika Tekand, Kostüm Tasarımı: Ayşen Aktengiz, Oyunun Çevirmeni: Levent Mollamustafaoğlu. (NV)

Bianet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.