Telmassos Mezbelelikten Kurtuluyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Roma döneminde inşa edilen, MS 2. yy’da onarım geçiren ve Bizans döneminde arena olarak kullanılan Türkiye’nin denize yakın en eski tiyatrosu olan 6 bin kişi kapasiteli Fethiye Antik Tiyatrosu, restore edilecek. Fethiye’nin tarihine ışık tutan en önemli eserlerin başında yer alan tiyatro yıllardır, ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle varoşların sığınağı haline gelmişti.

5 bin yıllık geçmişi bulunan Telmessos Antik Tiyatrosu 11 Haziran 2012 tarihindeki ihale sonrası restore edilecek. 1960’lı yıllarda sütunları liman dolgu malzemesi olarak kullanılan tarihi mekan, 1990’lı yıllara kadar moloz yığınları altında kalmıştı. Hatta üzerine ev yapılarak kaybolması sağlanan Telmessos Antik Tiyatrosu, 1991 yılında yapılan kazı çalışmaları ile yeniden gün yüzüne çıkarılmıştı.

Antik tiyatronun restorasyonu için Muğla Valisi Fatih Şahin tarafından, Koruma, Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) kaynaklarından ayrılan ödeneğin, restorasyonu gerçekleştirmek üzere Muğla İl Özel idaresine tahsis edildiği öğrenildi. Muğla İl Özel idaresinin web sayfasında yer alan ihale ilanına göre, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki ‘Kültür Varlıklarının Rölöve, Restorasyon, Restitüsyon Projeleri, Sokak Sağlıklaştırma, Çevre Düzenleme Projeleri ve Bunların Uygulamaları İle Değerlendirme, Muhafaza, Nakil İşleri ve Kazı Çalışmalarına İlişkin Mal ve Hizmet Alımları’na dair yönetmelikin 24. maddesine göre belli istekliler arasında yapılacak ihalenin 11 Haziran 2012 günü yapılacak.

İhaleye Kültür ve Turizm Bakanlığından ön yeterlilik alan firmaların katılabileceği ve ihale dokümanının İl Özel İdaresi birimi ve ihaleyi ve restorasyonu yapmakla görevli Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünden isteklilerce alınabileceği ifade ediliyor.

Haber fx

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.