Timuçin: Tiyatroda Özelleştirme Türkiye Şartlarına Uygun Olmalı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Adana Büyükşehir Belediye Şehir Tiyatrosu Sanat Yönetmeni İsmail Timuçin, Türkiye şartlarının özel tiyatroların yaşamasına uygun olmadığını bu yüzden hükümetin bu konuda yapacağı özelleştirmenin çerçevesinin çok iyi belirlenmesi gerektiğini söyledi.

İsmail Timuçin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Devlet Tiyatroları’nın özelleştirileceği yönündeki açıklamalarını, ‘tiyatroyu bitirme’ gibi algılamadığını kaydetti.

Devlet Tiyatroları’yla ilgili durumun 10 yıldan bu yana tartışıldığını hatırlatan Timuçin, eski Bakan Erkan Mumcu döneminden bu yana konunun gündemde olduğunu kaydetti.

Sinema ve dizi filmlerinde birçok tiyatro oyuncusunun başarılı çalışmalar ortaya koyduğunun görüldüğüne dikkat çeken Timuçin, üniversitelerin tiyatro bölümlerinin bulunduğunu, hükümetin bu konuda adım atarken tiyatroyu daha fazla büyüterek değiştireceğine inandığını vurguladı.

Devlet Tiyatrosu sanatçılarının yeni düzenlemenin içeriğiyle çekinceleri olduğu için tepki gösterdiklerini hatırlatan Timuçin, aynı refleksi kendisinin de gösterebileceğini hatırlatarak şunları kaydetti: “Diyelim ki Sayın Başbakan bu konuda tasarrufa gitmek istiyor. Peki bu konuda ne öneriliyor ona bakmak lazım. Konuşulup tartışılsa sanki daha sağlıklı çözülür gibi geliyor. Özelleştirmenin kapsamı ne? Tiyatro nasıl yaşayacak? Kimin düzeni bozulsa karşı çıkar, insanız netice itibarıyla. Ancak bu yapılacak düzenlemeyi tiyatroyu bitirme gibi algılamıyorum. Ortada o kadar sanatçı var, tiyatrolarımız var. İnanıyorum ki, durum daha iyi olacak, ardındaki düşünceye bakmak gerekli.”

Timuçin, kendisinin 2005 yılında Almanya’daki tiyatroları irdelediğini hatırlatarak, performansı yüksek ve düşük tiyatrocular arasında ücret farkı olduğunun altını çizdi. Sistemin iyi oturtulduğu bir tiyatronun hem oyuncuyu, hem de tiyatroları diri tutacağını savunan Timuçin, şunları kaydetti: “Tiyatroyu yargılamak olmaz, sistemi iyi kurup oyuncuları motive etmek gerekli. Bazı oyuncuların oynamayışı tamamen senaryolardan kaynaklanıyordur, böyle şey olmaz. Kültür ve Turizm Bakanlığı kendisine başvuran özel tiyatrolara destek sağlıyor. Ancak Türkiye’nin şartları özel tiyatroların yaşamasına uygun değil, o yüzden özelleştirmede çerçeve iyi çizilmeli. Elimizdeki değerli oyuncular heba edilmemeli. Ünlü bir oyuncumuzun tiyatrosu bile yeterli bilet satılmadığından dolayı burada oynamayabiliyor. Bu göz ardı edilmesin.
Adana’daki Büyükşehir Belediye Tiyatrosu’nda 17’si oyuncu 23 kişi görev yapıyor. Tiyatroda, senaryolara göre dışarıdan katılanlara oyun başı ücret ödeniyor.”

Haberimport

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.