Tiyatro Tem’den İlkbahar ve Yaz Turneleri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatrotem daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da ilkbaharı turnelerle karşılıyor. 04 Mayıs’ta Ankara’da 12. ODTÜ Tiyatro Şenliği’nde saat 20.30′da ve 05 Mayıs’ta yine Ankara’da Tiyatro Tempo’da Hakiki Gala sergilenecek.
Gelin olmak isteyen yabancılar, emanet edilen kocalar, ucuza ya da pahalıya yapılan, ama hiç beğenilmeyen yemekler, var olmalar ya da yok olmalar, hem pop hem star hem ala hem turca olmalar, aşkı tadanlar, bir şarkı olmaya çalışan, çocuklukları hoyratça ellerinden alınmış çocuklar, kendini helâk ederek dans edenler, yeteneğine güvenenler, gözleri kör eden aşklar… Tiyatrotem’in yeni oyunu Hakiki Gala, günümüzün rating yapan ve çok tartışılan televizyon programları, sağnak halinde yağan 3.sayfa haberleri, insanlardaki kendini tüm çıplaklığıyla toplumun zalim seyrine sunarak karizma oluşturma çabası üzerine kotarılmış bir komedi. Oyunun kahramanları Müesser Hanım ve Lûtfi Bey’e bir kereliğine de olsa sahneye çıkma ve kendilerini gösterme şansı verilmiştir; ancak ömürlerini onca zaman boyunca birbirlerinden habersiz geçirmiş Müesser ve Lûtfi için ortak bir sahne dili tutturmak, anlaşmak zorlu bir serüvenden geçmelerini gerektirecektir. Defalarca baştan almaları gerekir, defalarca tökezlerler; ama hayallerinden asla ve asla vazgeçmeyeceklerdir.
Yönetmenliğini Çetin Sarıkartal’ın yaptığı oyunun metni Ayşe Bayramoğlu’na, sahne tasarımı Zekiye Sarıkartal’a, görsel iletişim tasarımı ise Behiç Alp Aytekin’e ait; tek perdelik bir komedi olan oyunda Ayşe Selen ve Şehsuvar Aktaş oynuyorlar.
Mayıs 2012′de yapılacak olan Istanbul Uluslararası Kukla Festivali’ne ise tiyatrotem iki oyunla katılıyor. 12 Mayıs Cumartesi günü saat 20.30′da Alem Buysa Kral Übü, 13 Mayıs Pazar günü saat 15.00′te Lahana Sarma, Maya Sahnesi’nde izlenebilir.
Tiyatrotem tarafından gölge oyunu, tekerleme ve anlatı geleneklerinin bir birleşimi olarak tasarlanan bu uyarlamada Şehsuvar Aktaş, Bilge Gültürk ve Ayşe Selen, hem gölgeleri oynatıyor hem kendileri oynuyorlar; bir yandan da tekerliyorlar. Çetin Sarıkartal da oyunun dramaturjisini yapıyor. Tiyatrotem ile Istanbul Fransız Kültür Merkezi’nin ortak yapımı olan Alem Buysa Kral Übü, mekan ve zaman aşırı yolculuklara ve yorumlara açık zengin oyun metnine dayanarak yapılan güncel bir çalışma.

Lahana Sarma ise kukla, illüzyon, ortaoyunu, gölge oyunu gibi geleneksel türlerden yola çıkılarak oluşturulmuş bir gösterim.
Ağustos 2012′de tiyatrotem Makedonya yolcusu. 2. Uluslararası BITOLINO Festivali kapsamında, Bitola’da Böyle Devam Edemeyiz adlı oyunu sergileyecek. Masal ve rüya tekerlemelerinden yola çıkılarak oluşturulmuş bir “tekerleme” olan oyun daha önce Brezilya, İrlanda, Almanya ve Avusturya’da da oynandı.
Paylaş.

Yanıtla