Tiyatrocular, Özelleştirmede Söz Sahibi Olmak İstiyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Tiyatroları özelleştirmek için gerekli adımlar atılacak.” şeklindeki sözlerini değerlendiren Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı (TOBAV) Genel Başkanı Tamer Levent, süreçte kendilerine de söz hakkı verilmesini istiyor.
Ankara Devlet Tiyatrosu rejisörü Tamer, tiyatroların özelleştirilmesine karşı olduklarını ancak hükümetin böyle bir çalışma yapması halinde, tiyatro bilimi eğitimi almış insanların ve konuyla ilgili sivil toplum örgütlerinin masada olması gerektiğini söylüyor.
Levent Tamer, tiyatroların özelleştirilmesinin Türk kültürünü geriye götüreceği görüşünde. Devlet Tiyatroları olarak, terör bölgeleri dâhil Türkiye’nin dört bir yanına, oyun götürdüklerini söyleyen Levent, tiyatroların özelleşmesi ile böyle bir hizmetin biteceğini belirtiyor. TOBAV olarak Avrupa ülkelerinin modellerini araştırdıklarını anlatan Levent, İngiltere örneğine dikkat çekiyor. Devletin tiyatroya destek vermesinin, tiyatroya müdahale edeceği anlamına gelmeyeceğini belirten Levent, İngiltere’de tiyatro, resim, müzik, sinema, mimari, fotoğraf, edebiyat dallarında devletin kurduğu bir Sanat Konseyi bulunduğunu, bu konseyin tüm bu dallara destek verdiğini ancak hiçbir devlet müdahalesi bulunmadığını söylüyor. İstanbul Şehir Tiyatroları’nda yaşanan olaydan sonra sürecin bu noktaya gelmesine de şaşırdığını anlatan Tamer Levent, “Bu karar beni şaşırttı. Açıkçası aklıselimle, vicdanla bir geri adım bekliyordum. Bu adım ise doğru değil. Şehir tiyatrolarında atılan adımı doğru bulup, şimdi de ‘bunu yapacağız’ demenin uygun olmadığını düşünüyorum.” diyor.
Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.