Tiyatroculardan ‘Özelleştirme’ Tepkisi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Antalya’da tiyatroların özelleştirilmesiyle ilgili açıklamalara tepki gösteren Kültür Sanat Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat- Sen) Antalya Bölge Şube Başkanı Ali Güneş, “Tiyatroların özelleştirilmesi fikri, tiyatro sanatının idam fermanıdır” dedi.

Antalya’da tiyatroların özelleştirilmesiyle ilgili açıklamalara tepki gösteren Kültür Sanat Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat- Sen) Antalya Bölge Şube Başkanı Ali Güneş, “Tiyatroların özelleştirilmesi fikri, tiyatro sanatının idam fermanıdır” dedi.

Antalya Devlet Tiyatrosu ve opera bale sanatçıları, tiyatroların özelleştirilmesiyle ilgili açıklamalara tepki gösterdi. Haşim İşcan Kültür Merkezi önünde basına açıklama yapan Kültür Sanat Sen Antalya Bölge Şube Başkanı Ali Güneş, birçok Avrupa ülkesinde devletin bütçeden tiyatroya büyük pay ayırarak, hükümetin özerk yapıdaki tiyatroların repertuvara müdahalesini engellediğini söyledi. Kültür ve sanata verilen değerin o ülkenin gelişmişlik düzeyi açısından önemli bir gösterge olduğunu vurgulayan Güneş, “Tiyatroların özelleştirilmesi fikri, tiyatro sanatının idam fermanıdır” dedi.

Devlet tiyatrolarının ve ödenekli sanat kurumlarının özelleştirilmesi halinde geçim sıkıntısı çeken geniş halk kesiminin yüksek maliyet nedeniyle tiyatro izleme olanağı bulamayacağını aktaran Güneş, bu durumun Anadolu’daki tiyatro hareketini bitireceğini ve büyük kentlerin büyük prodüksiyonlardan mahrum kalmasına neden olacağını kaydetti. Devletin ödenekli sanat kurumlarının gelişimi için iktidarın müdahalelerini önlemek adına tedbir alması gerektiğini belirten Güneş, şunları söyledi:

“Bu uygulamaların aksine yaklaşımlar sergileyen bugünkü zihniyet, ‘Ben yaptım oldu’ mantığı ile sanat kurumlarını ve bu kurumun çalışanlarını potansiyel suçlu ilan ederek, onları toplum önünde itibarsızlaştırarak hedef göstermektedir. Bu sanatın özgürlük, özerklik ve özgünlüğünün vesayet altına alınması demektir. Tiyatro, sanatçılarındır. Ödenekli tiyatrolarda radikal değişimlere gitmeden yapılması düşünülen düzenlemelerin yasa ve tüzük gibi mevzuatların hazırlanması konunun muhatapları, sanatçılar, bilim insanları, akademisyenler ve kitle örgütleri temsilcileridir. O yüzden ödenekli sanat kurumlarını daha verimli hale getirmek için kültürümüze, sanatımıza ve tiyatrolarımıza sahip çıkıyoruz.”

Basın açıklamasına katılan KESK Dönem Sözcüsü Mustafa Ayan, Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, Antalya Devlet Tiyatrosu ve opera bale sanatçıları, Kültür Sanat Sen üyeleri slogan atıp, ellerindeki dövizlerle tepkilerini gösterdi.

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.