Üç Büyük Oyun Yüz Seans

Pinterest LinkedIn Tumblr +
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü; kültür merkezlerinde ilk defa, Mayıs-Haziran aylarında, çocuk oyunlarının yanı sıra yetişkin tiyatrosuna da yer veriyor.
Üç farklı oyunla başlayan ve 2012 yılı sonuna kadar her bir oyunun 100 seans gösterilmesini içeren “100 Oyun Projesi” kapsamında gösterilecek oyunlar; Bir Adam Yaratmak, Harput’ta Bir Amerikalı ve Hasan Ağa’nın Karısı…

Her ilçeye tiyatro götürmeyi amaçlayan proje, başlangıç olarak; Ümraniye Atakent, Sultanbeyli ve Güngören Erdem Beyazıt Kültür Merkezlerinde; Mayıs ve Haziran aylarında oynanacak, Ekim-Kasım-Aralık döneminde de devam edecek. Seansların bilet fiyatları ise tam 6 TL, indirimli 4 TL olarak belirlendi.

Oyunların gösterileceği kültür merkezleri ve tarihleri sırasıyla şöyle;

Bir adam yaratmak; Ümraniye Atakent Kültür Merkezi; prömiyer, 2 Mayıs, saat 20.00. Oyunun devamı 2 Mayıs-22 Haziran.

Hasan ağanın Karısı Güngören Erdem Beyazıt Kültür Merkezi; prömiyer, 6 Mayıs saat 20.00. Oyunun devamı 6 Mayıs- 15 Haziran.

Harputta Bir Amerikalı, Sultanbeyli Kültür Merkezi; prömiyer, 9 Mayıs saat 20.00. Oyunun devamı 9 Mayıs- 17 Haziran

Bir Adam Yaratmak
İlk baskısı 1938 yılında çıkan “Bir Adam Yaratmak” Necip Fazıl’ın en önemli ve en meşhur piyeslerinden biri. Aynı sene meşhur tiyatro sanatkârı Muhsin Ertuğrul tarafından sahneye konulmuş ve iki sezon oynanmıştı. 1977 yılında Yücel Çakmaklı tarafından Türk televizyonuna uyarlanana piyeste oyun içinde oyun vardır. “Bir Adam Yaratmak” piyesi sanat ve edebiyat dünyasında “Büyük bir sanat olayı” olarak nitelendirilmiş ve münekkidlerce yaratıcı gücünün üstünlüğü alkışlanmıştır. Bir münekkid “Bir Adam Yaratmak” piyesi insanın ve aklın güçsüzlüğü fikrini tiyatroya, edebiyat ve sanata yerleştirmiştir” der.
Oyunda Bora Seçkin, Cansu Uzun , Gül Akelli, Ali Nuri Türkoğlu, İbrahim Can, Selçuk Soğukçay, Özenç Otyam, Barış Yapıcı, Aydan Çakır, Fatih Aksüt, Sinan Ateş, Seyfullah Kartal Ve Hülya Arslan Rol Alıyorlar.

Yönetmen’den /Sedat Bora SEÇKİN 2002 Yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenirken, bir oyuncu olarak tecrübe ettiğim, bugün hem oyuncu hem de yönetmen olarak yeniden değerlendirme fırsatı bulduğum ‘’Bir Adam Yaratmak’’ oyunu; Kurgu itibarıyla ‘’Oyun içinde oyun’’ olma özelliğiyle dinamiğin ve gerilimin, işitsel açıdan şiirsel hâkimiyetin, toplumsal açıdan insanın insana oynadığı oyunların topyekün yitirimlerimize mâl olduğu gerçeğinin, bireysel açıdan psikolojik yalnızlık duygusunun vurgularını, büyük bir zenginlik ve derinlik içinde irdelendiğini görmekteyiz. Sahneleme dikkatinde, bu vurguların altının çizildiği bir dramaturji süzgeci ile işitsel ve görsel açıdan klasik bir tat sunulmaya çalışılmıştır.

Hasan Ağa’nın Karısı
Köyün güçlü beylerinden birinin kız kardeşiyle evlenen Hasan Ağa’nın karısı hamile kalmıştır. Doğumun hemen ertesinde, ağa çocuğu alıkoyarak karısını evden kovar. Feodal düzendeki ‘güçlerin birleşmesi’ prensibiyle gerçekleştirilen bu evliliğin, her şeyi göze alarak nasıl ve hangi sebeplerle böyle sonlandırıldığı anlaşılmamaktadır. Zekice bir kurguya sahip olan oyun ilerledikçe; çıkar çatışmalarının ve yüzeydeki gerçekliğin altında, insana ve aşka dair acıların yattığı görülmektedir. Oyun sürpriz bir finale sürüklenirken; beraberinde de, aşk için hangi bedellerin verilebileceği ve gerçek ile yalanın nasıl olup da aynı amaç uğruna kullanılabileceği üzerine sorular sordurmaktadır.

Lyubomir Simoviç tarafından kaleme alınan Hasan Ağa’nın Karısı, bir Boşnak halk destanından yola çıkılarak yazılmış, kadınların toplum içindeki yerini sorgulayan bir oyun. Ünlü Alman edebiyatçısı Johann Wolfgang von Goethe, bu destanı kendi şiir diliyle Almanca’ya kazandırmış, ve bu çalışma, 1788 yılında Herder’in “Volkslieder” adlı halk edebiyatı seçmelerinde yer almıştır. Böylece Hasan Ağa’nın Karısı tüm Avrupa’ya yayılarak, evrensel bir halk destanı niteliğini kazanmıştır.
Şair ve oyun yazarı Lyubomir Simoviç, 1935 yılında tarihinde Sırbistan’ın Ujice kentinde doğdu. Belgrad Üniversitesi, Felsefe Fakültesi’ni bitirdi.
Çağdaş Sırp şiirinin ve oyun yazarlığının önde gelen isimlerinden biridir. Oyun yazarı olarak, Hasan Ağa’nın Karısı ile tanındı. 1973 yılında yazılan oyun, eski Yugoslavya’nın tüm önemli tiyatrolarında başarıyla sahnelendi; birçok önemli tiyatro ödülüne de layık görüldü. 1994 yılından itibaren, Sırp Sanat ve Bilim Akademisi’nin üyesi olan Lyubomir Simoviç’in dört oyunu vardır: Hasan Ağa’nın Karısı, Şargan Mucizesi, Şopoloviç Seyyar Tiyatrosu ve Kosova Savaşı. Halen hayatta olan Simoviç, Sırp şair ve oyun yazarları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Oyunları, birçok ülkede başarıyla sahnelenmiştir.

Eserde, Şafak Karali, Elçin Hanbay Kaya ,Banu Ergin, Hasan Demirtaş, Senem Cevher, Ufuk Karali, Murat Okay, Can Ermiş, Onur Akgülgil, Mustafa Çolakoğlu, Melike Şişman ve Berna Tuna rol alıyor.

Rahim Burhan / Yönetmen
1949 yılında, Üsküp’te, ailenin beşinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Lise yıllarında şiir yazmaya başladı. Böylece edebiyat dünyasına giriş oldu. Genç şairlerin ısrarı üzerine, tiyatroda şiirsellik yaratmaya başladı. O dönemde “Genç Türk Tiyatrosu” kurulur. William Saroyan’ın yazdığı “Hey, Siz Dışardakiler” ile İlhami Emin’in yazdığı “Agop’un Gözleri” oyunlarından tek bir oyun yapıp, Genç Türk Tiyatrosu’nda ilk oyununu yönetti.1970 yılında Üsküp’ün Romanler semptinde Pralipe Roman Tiyatrosu’nu kurdu.
Pralipe Tiyatrosu ilk kez, 1986 yılında Milheim’e (Almanya) turne yapar. 1991 yılında da Almanya’ya taşınıp, Theater an der Ruhr kapsamında çalışmalarına devam eder. Pralipe ekibi, Frederico Garcia Lorca’nın yazdığı “KANLI DÜĞÜN” oyunuyla, Milheim’den yola çıkar. Yürmi üç Avrupa ülkesinde, yüzden fazla şehirde başarılı turne yapar. Oyunun promiyeri, 1992 yılında Üsküp’te gerçekleşir. Almanya’da “sezonun en iyi oyunu” ilan edilir. Rahim Burhan, birçok uluslararası ödüle de sahip…

Harput’ta Bir Amerikalı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün “100 Oyun Projesi” kapsamında Ümraniye, Sultanbeyli ve Güngören Kültür Merkezlerinde sergilenecek olan, Cumhuriyet döneminin önemli oyun yazarlarından Cevat Fehmi Başkut’un yazdığı ‘Harput’ta Bir Amerikalı’, insanın varlığını parada değil kendi içinde, kendine inancında, kendi toprağında araması gerektiğini anlatan, erdemli olmanın önemini vurgulayan bir eser.
9 Mayıs tarihinde Sultanbeyi Kültür Merkezinde prömiyer yapacak olan eserin yönetmeni Kemal Başar. Dekor tasarımını Murat Gülmez’in, kostüm tasarımını Sadık Kızılağaç’ın, ışık tasarımını Fatih Mehmet Haroğlu’nun, müziklerini Kıymet Berrak’ın, efekt tasarımını Seyfullah Kartal’ın yaptığı oyunun yardımcı yönetmeni ise Galip Erdal.

Eserde Metin Çoban, Yakup Yavru, Caner Bilginer, Taylan Güner, Erdal Yıldırım, Ercüment Aydın, Metin Yıldırım, Fulya Irmak, Kamil Gençtürk, Berfin Türkan, Serkan Börekyemez, Hande Gürak, Dilan Demirel, Hulusi Gültekin Yağız, Songül Öztoprak ve Berk Cöngevel rol alıyorlar.

Kemal Başar/ Yönetmen
1963’de Ankara’da doğdu. TED Ankara Koleji’ni, ardından Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nü bitirdi. 1989’dan beri Devlet Tiyatrosu sanatçısı; yönetmen, oyuncu, çevirmen ve tiyatro eğitmeni. Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü (Sanat Yönetmenliği) ve Müdür Yardımcılığı yaptı. Devlet Tiyatroları Gen. Md. Yurtdışı İlişkiler Bölümü Kuruculuğu ve Başkanlığı görevlerinde bulundu. Oyunları yurt içinde ve dışında birçok ödüle layık görüldü. Oyuncu olarak Kurtlar Vadisi ve Kod Adı dizilerinde, ayrıca 72. Koğuş ve Signora Enrica sinema filmlerinde rol aldı

Romanya, Polonya, Yunanistan, Rusya, Moldova, Bosna Hersek, İsrail, Belarus, Avusturya, İngiltere, Hollanda ve Finlandiya’da çeşitli tiyatro festivallerine defalarca katıldı, katılıyor;. Uluslararası alanda oyunlar yönetiyor, tiyatro dersleri veriyor. SAKM ve MSM’de tiyatro eğitmenliği yapıyor.
Ayrıntılı bilgi için
Ümraniye Atakent Kültür Merkezi 0216- 328 23 37
Sultanbeyli Kültür Merkezi 0216- 496 36 80
Güngören Erdem Beyazıt Kültür Merkezi 0212- 568 60 80/88


Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.