Wedding-Video Gösterimi ve Söyleşi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda Yıldız Kenter’den oyunculuk eğitimi aldıktan sonra Robert Wilson ile yönetmen asistanı olarak calısan Köken Ergun zamanla güncel sanat alanına yönelmis ve özellikle video ile calısmaya baslamistir. Bu degisim sürecini kendisi ile yapılmıs söylesilerden olusan “Who Am I Anyway?” adli kitabinda anlatan Ergun’un video isleri ritüeller üzerinde yogunlasır. Ergun’un isleri kültürel, tarihsel ve günlük hayat baglamındaki performansin formunu, kaydını ve etkisini sorgular.

Son yıllarda pratigini ve konu ettigi kültürel grupları etnolog ve tiyatro bilimcileri ile birlikte tartısmaya acan Ergun Istanbul Tiyatro festivali icin, kültür tarihi ile ilgili çalışmalarıyla tanınan Arzu Öztürkmen ve küratör Adnan Yıldız’i “WEDDING” isinden yola cıkarak kendi belirledikleri konularda konusmaya davet etti.

Türkiye’de gösteri sanatlarının farklı alanlarında yaratıcılık üzerindeki millilik ve yerellik baskısını ele alacak olan Arzu Öztürkmen, gösterim teorisi çerçevesinde müsamere, dans ve televizyon dizileri gibi kültürel formlar üzerinde duracak.

Öztürkmen’in teorik cercevesine kisisel gözlemler, anekdotlar ve güncel sanat pratikleri üzerinden cevap verecek olan Adnan Yıldız, Köken Ergun’un “WEDDING” isimli video calısmasına odaklanacak; sorularla tartısmaya katkıda bulunacaktır.

—–

“In WEDDING (2006-2008) Köken Ergun points his camera at the Turkish wedding ceremonies in Berlin, and develops a critical perspective on how they potentially hide diverse forms of cultural reproduction inside their fragmented moments. Shot by shot -starting from the moments of preparation at coiffeur salons and ending at the jewellery queues, he creates a fictive documentation of the whole process of what makes weddings “Turkish”.

In his practice, Ergun does not only decode culturally specific perceptions of beauty, happiness, love and family inside the communities but also reconstructs how hybrid identities have been performed through diverse codes/forms of ceremonies and rituals.

During a period of eight months, Ergun shot more than fifty weddings, edited and re-edited his three-channel video work. He continued his artistic research till the level of fictionalizing a “Turkish wedding in Berlin” out of the ones that have really happened.

What hits the audience is the tension between the gaze of women -who look into the camera with the insecurity of becoming beautiful or not- and the body language of men who count the money and keep the jewellery -with the frustration of being strong or not.”

(Adnan Yıldız’in yazdıgı bir metinden alıntı)

——

Biyografiler:

Arzu Öztürkmen 1965 yılında Beyrut’da doğdu. Orta öğrenimini Notre Dame de Sion Fransız Kız Lisesi’nde, yüksek öğrenimini Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamladı. 1991 yılında, Indiana Üniversitesi Folklor Enstitüsü’nden Türkiye’de Halk Oyunları Hareketi konulu teziyle master derecesini, 1993 yılında da Pennsylvania Üniversitesi Folklor Bölümünden Türkiye’de Folklor ve Milliyetçilik başlıklı teziyle doktorasını aldı. 1994 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümünde öğretim üyesi olarak Gösteri Sanatları Tarihi, Sözlü Tarih, Tarihte Araştırma Yöntemleri ve Avrupa-Türkiye arası Kültürel Algılamalar derslerini vermektedir. Araştırma konuları kültür tarihi, gösteri sanatları tarihi, sözlü tarih, kadın çalışmaları ile Karadeniz ve Doğu Akdeniz çalışmalarını kapsar

Adnan Yıldız 2011 Ocak ayından beri Künstlerhaus Stuttgart’ın sanat direktörlügünü yapmaktadır.

—–

PROF. ARZU ÖZTÜRKMEN, ADNAN YILDIZ VE KÖKEN ERGUN
2 Haziran 2012, cumartesi
14:30
IKSV, SALON
Sadi Konuralp Caddesi No:5
Şişhane 34433-İstanbul

Istanbul Tiyatro Festivali Etkinligi

http://weddingkokenergun.wordpress.com/
http://tiyatro.iksv.org/tr/etkinlikler
http://indexofworks.com/

Paylaş.

Yanıtla