15.Avrupa Çocuk ve Gençlik Drama Buluşması Türkiye'de Yapılacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/Çağdaş Drama Derneği bu yıl büyük bir organizasyona imza atıyor.  1982’den bu yana Avrupa’nın ileri gelen ülkelerinde gerçekleştirilen European Drama Encounter/ Avrupa Drama Buluşması (Çocuk ve Gençlik); EDERED’in Türkiye’nin alandaki başarılı çalışmalarının ardından 2012 yılında Türkiye’de gerçekleştirilmesine karar verildi. Bu buluşmaya Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, İsrail, Rusya, Slovenya, Türkiye, İngiltere, Letonya olmak üzere 14 farklı ülke katılacaktır.

EDERED 6 – 20 Temmuz 2012’de İzmir Seferihisar ilçesinde gerçekleştirilecektir.

DÜNYADA EDERED

EDERED farklı ülkelerden gelen çocuk ve gençlerin katılımıyla, her yıl farklı bir üye ülkenin ev sahipliğin de gerçekleştirilen, Drama ve Tiyatro yoluyla etkileşimi amaçlayan uluslararası bir organizasyondur.

Buluşmada yaklaşık iki haftalık bir süreçte çocuklar ve gençler yoğun kültürler arası atölye programına ve çeşitli sosyal etkinliklere katılır. Ev sahibi ülkeyi, kültürünü daha yakından tanır.

Buluşma boyunca belirlenen temaya yönelik drama çalışmalarından çıktılar ülkenin farklı kentlerinde, tarihi yerlerinde halka ve basına sergilenir.

EV SAHİBİ TÜRKİYE

Türkiye, EDERED’in sembolü olan anahtar bu yıl Çağdaş Drama Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Ömer Adıgüzel’e Brüksel’de teslim edilmesiyle bu yılın ev sahibi olmuştur.

2012 buluşmasının teması “Yavaşlık“ olarak belirlenmiştir. Çağdaş Drama Derneği, “Cittaslow” kent ve Unesco Üyesi olan Seferihisar Belediyesi ile bu buluşmanın organizasyonunu üstlenmiştir.

EDERED TÜRKİYE TEMSİLCİSİ

Çağdaş Drama Derneği 1990 yılında eğitim ve tiyatro alanında çalışmalar yürütmekte olan akademisyenler, alan uzmanları tarafından yaratıcı drama (Creative Drama in Education) yöntemini Türkiye’de yaygınlaştırmak amacıyla kurulmuştur.

Derneğin öncelikli amacı, yaratıcı dramayı tüm yaş düzeylerindeki eğitim düzlemlerinde yaygınlaştırmaktır.

ÇDD 1990 yılından beri “Yaratıcı drama, sanat eğitimi, oyun ve sanatla eğitim’ yönelik çalışmalar yürütmekte, ulusal düzlemde çalıştaylar, uluslararası seminerler ve kongreler düzenlemekte bir çok özel ve kamu kuruluşuyla işbirlikleri gerçekleştirmektedir.

Projeye destek olmak içinÇağdaş Drama DerneğiGenel Merkezi ile iletişime geçilebilir.

EDERED’E DOĞRU “YAVAŞ YAVAŞ” 6–20 Temmuz 2012 İZMİR-Seferihisar

Bir salyangozun böylesine önemli bir buluşmanın simgesi olabileceği aklınıza hiç gelmiş miydi acaba? Evet, bir salyangoz… Yaşamını yavaş yavaş sürdüren, kimimizin belki de çocukluğundan beri şöyle yanına kadar yaklaşıp da merakla ne yapıyor, ne ediyor diye bakmadığımız salyangoz… Sırtında evini taşıyan, geçtiği yerlere yumuşacık dokunarak geçen bu zararsız hayvan aslında varlığıyla biraz da Türkiye’yi betimleyen bir metafor başlı başına! Yapısına bakıldığında, kendisinden beklenmeyecek bir biçimde, yerçekimini hiçe sayarak göğe doğru uzanan ağaçlara, insan yapısı evlerin duvarlarına, elektrik direklerine nasıl da tırmanır ve tırmandığı yerde nasıl da kararlılıkla tutunur. Bunu yapabilmesinin iki temel nedeni vardır. Hafif ve esnek gövdesiyle, sırtında taşıdığı kabuğun zahmetli ve sabır isteyen oluşum sürecinin mükemmele yakın dengesi… İkinci olarak da, bir etkiyle karşılaştığında kendinden beklenmeyecek bir refleksle belki de saniyenin otuzda biri kadar bir sürede kabuğuna çekilerek tepki vermesi… Ne yaptığını bilen, sağlam adımlar atan ancak asla dışa kapalı olmayan bir esneklik…

Dönüp yaşadığımız topraklara baktığımızda, kökleriyle Doğu kültürünün değerlerine bağlı, dalları ve yapraklarıyla yüzü Batı’ya dönük, dünyada meydana gelen olayların etkilerinin sürekli yansıdığı, ritmi yüksek, kararlı bir ülke görüntüsüyle karşılaşıyoruz. Tıpkı salyangoz gibi, belli değerleri evi gibi sırtında taşıyan, olmadık zamanlarda olmadık işler başarabilen esnek ve hareketli bir dinamizm… Bu dinamizme yakışır bir buluşma, EDERED yani Avrupa Drama Buluşmasının 15.’si, bu yıl Türkiye’nin önemli kentlerinden İzmir’in Seferihisar ilçesinde, kendi düzenlediği uluslararası organizasyonların 20.’sini düzenleyen Çağdaş Drama Derneği’nin girişimleri ve liderliğiyle gerçekleştiriliyor. Bu buluşmanın teması, buluşmanın gerçekleştirildiği Seferihisar’ın “Yavaş Yaşam-Cittaslow!” akımına dâhil bir yerleşim yeri olmasından da yola çıkılarak “Şimdi İçin Yavaşla!”; simgesi de “salyangoz” olarak belirlenmiştir. Avrupa’nın 12 ülkesinden bilim uzmanlarının ve çocukların katılacağı bu etkinlik, kültürel etkileşim odaklı bir felsefeyle, 6–20 Temmuz arasında, tam on beş gün boyunca Seferihisar’da bir festival havasında gerçekleşecektir.

Tarihöncesi çağlardan beri Sofokles, Perikles, Anaksagoras gibi düşünürlere ve sanatçılara ev sahipliği yapmış olan Ege, bu sefer de farklı kültürlerden gelen çocukların kendi düşüncelerini paylaşıp tartışacağı, kendi türkülerini söyleyip, kendi oyunlarını sergileyecekleri evrensel bir yaratıcı drama şenliğine ev sahipliği yapıyor! Yaratıcı drama yoluyla, danstan mime, mimden karikatüre, karikatürden sinemaya, sinemadan müziğe, müzikten tiyatroya kadar birçok sanatla iç içe bir süreç yaşayacak olan Türk ve dünya çocukları, süreç sonunda kendi kültürlerinin yansımalarını birbirlerine ışıtmış olarak ayrılacaklar Türkiye’den! Kendi yaşam ritimlerini burada birbirleriyle paylaşacaklar. Onlar gidip, bizim çocuklar burada kaldığında dünyanın ritmi yeniden düzenlenecek “yavaş yavaş”… Burası biraz orada, orası biraz burada… Yaşamaya başlayacak!

Mimesis Haber/Bülent Sezgin

Paylaş.

Yanıtla