40'a da Bu Yakışır

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Kültür Sanat Vakfı 40. yılını kutluyor! La Fura dels Baus’ın nefes kesen gösterisiyle başlayacak kutlama, Stevie Wonder, Berlin Filarmoni Orkestrası, Marcus Miller ve Feist’le sürecek.

Nejat Eczacıbaşı’nın girişimiyle bir festival gerçekleştirmek için yola çıkan İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) 40 yılı devirdi. İstanbul Festivali ilk kez 21 Haziran-15 Temmuz 1973 tarihleri arasında düzenlendi. İlk yılında klasik müzik ağırlıklı olan festival programında bir süre sonra film gösterimlerine, tiyatro ve dans performanslarına, sergilere ve güncel müzik konserlerine de yer verilmeye başlandı.

FESTİVALİ DÖRTLEDİ
İKSV, bugün düzenli olarak İstanbul Müzik, Film, Tiyatro ve Caz Festivalleri ile İstanbul Bienali ve İstanbul Tasarım Bienali’ni, sonbahar film haftası Filmekimi’ni ve Leyla Gencer Şan Yarışması’nı gerçekleştiriyor. Yurtdışında da aktif olan İKSV, Avrupa’nın büyük kentlerinde Türkiye’nin kültür-sanat üretimini yansıtan festivaller düzenliyor ve 2007 yılından bu yana Venedik Bienali’nde Türkiye Pavyonu’nun organizasyonunu üstleniyor.  İKSV’nin bugün artık dünya kültür başkentleri arasında yerini alan İstanbul’da ağırladığı ‘unutulmazlar’ arasında kimler yok ki? Miles Davis, Leonard Cohen, Roger Waters, Bejart Balesi, Alvin Ailey American Dance Theater, Kodo, Santana, Harry Connick Jr, George Dalaras, U2, Pina Bausch…

ÖDÜLLERE DOYMUYOR
Kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan İKSV özel sektör kuruluşlarının desteğiyle ayakta duruyor. Kurum kuruluşundan bu yana 2003 Avrupa Kültür Forumu, Avrupa Kültür Ödülü, 1998 Türkiye Cumhurbaşkanlığı Büyük Ödülü ve 1992 UNESCO Uluslararası Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne de layık görüldü. Dolu dolu bir 40 yıla imza atan İKSV, doğumgününü hafızalardan silinmeyecek bir dünya prömiyeriyle kutlayacak: İstanbul İstanbul. Çarpıcı performanslarıyla ün kazanan sokak tiyatrosu topluluğu La Fura dels Baus 21-22 Haziran’da Camialtı Tersanesi’nde sahne alıyor. İKSV, İstanbullu sanatseverleri 5 Temmuz’da Marcus Miller, 25 Ağustos’ta Feist, 14 Eylül’de Stevie Wonder, 27 Eylül’de Berlin Filarmoni Orkestrası’yla buluşruracak.

Yaşlandıkça gençleşiyor
İKSV Yönetim Kurulu Başkanlığını Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’dan 1993’te Şakir Eczacıbaşı devraldı. Vefatının ardından İKSV Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı 2010’dan itibaren Bülent Eczacıbaşı yürütüyor. AKŞAM‘a konuşan Bülent Eczacıbaşı, İKSV’nin 40 yılını şöyle değerlendirdi: ‘Kar amacı gütmeyen bir kültür kurumu olarak 40. yılımızı kutlarken bir yandan da geleceğimizi şekillendirdiğimiz heyecanlı bir sürece adım atıyoruz. Gençlere yönelik çalışmalarımıza hız kazandırmak, kültür politikalarının oluşturulması için proje geliştirmek, tasarım bienaliyle yeni bir alana açılmak, verdiğimiz eser siparişleriyle dünya kültür-sanat üretimine katkıda bulunmak istiyoruz. İKSV’nin her zaman İstanbul’un kültür ve sanat yaşamını zenginleştirmeye devam edeceğine inanıyor, hayallerimizi gerçekleştirmek için gayretle çalışıyoruz.’

40 yılda 8,5 milyon kişi takip etti
– Geçen 40 yılda, İKSV’nin düzenlediği etkinlikleri 8,5 milyon kişi takip etti.
– 30 film festivalinde 109 ülkeden 2 bin 514 yönetmenin 3 bin 767 filmini 3 milyon 197 bin sinemasever izledi.
– 17 tiyatro festivalinde, 4 bin 500’e yakın sanatçının 469 performansını 375 bin seyirci izledi.
– 39 müzik festivalinde 40 bini aşkın sanatçının 2 bin 835 gösterisini 3 milyon 360 bin seyirci izledi.
– 8 caz festivalinde 4 bini aşkın sanatçının 500 konserini 600 bin müziksever dinledi.
– 12 bienalde bin sanatçının 3 bine yakın yapıtını 750 bin kişi gezdi.
– 1973’te 4 kişiyle yola çıkan İKSV’de şu an 79 kişi çalışıyor.
– 1973’teki ilk festivalin bütçesi 8.000.000 liraydı. (1 doların 14 lira ettiği düşünülürse, toplam bütçe 571.428 dolar ediyordu.) Vakfın 2011 yılı bütçesi ise 29.879.814 lira (yaklaşık 17 milyon dolar).

ALTIN ORKESTRA ALTINBOYNUZ’DA
130 yıldır konser veren Berlin Filarmoni Orkestrası, daimi şefi Sir Simon Rattle yönetiminde 27 Eylül akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde ilk kez iki Türk solistle sahneye çıkacak. Konserde, çellist Efe Baltacıgil ve kardeşi kontrbas sanatçısı Fora Baltacıgil solist olarak yer alacak. Gençliğin müziğe yönlendirilmesi için çaba gösteren ünlü şef, 1998’de yaklaşık 4 bin müzisyen ile oluşturduğu gençlik orkestrası ile bir dünya rekoru kırdı.

MARCUS MILLER’LA ALATURKA
MARCUS Miller’ın İstanbul Caz Festivali’nin siparişi üzerine bestelediği son eseri, ‘The Istanbul Project’in dünya prömiyeri, 5 Temmuz’da Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde gerçekleşecek. Miller’a Hüsnü Şenlendirici, Burhan Öcal, Okay Temiz, İmer Demirer ve Bilal Karaman eşlik edecek.

Gökyüzünde dans partisi
La Fura dels Baus:
‘İstanbul, İstanbul’, kocaman bir top içinde adeta gökyüzünde uçan oyuncuların, dev kuklaların, insanların içini kaynatacak müziklerin buluştuğu bir gösteri olacak. İstanbul’a Haliç’ten bakacak Katalan grup bugüne kadar 250 şehirde sayısı üç milyonu aşan bir seyirci kitlesine 3 binden fazla gösteri sergiledi.

Akşam

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.