AKP'ye Karşı "Sanat Maratonu" Başladı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

AKP’nin başta İstanbul Şehir Tiyatroları olmak üzere sanatın her alanına uyguladığı baskıya karşı, bir hafta boyunca kesintisiz olarak sürecek “Sanat Maratonu” başladı.

AKP’nin sanatın her alanına dönük başlattığı kapsamlı saldırıya karşı, sanatçılar “Sanat Maratonu”nu başlattı. Caddebostan’dan başlayan ve Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda son bulan bir yürüyüş gerçekleştiren sanatçılar, burada hep beraber “korkuya karşı özgür sanat” diyerek Sanat Maratonu’nu başlattı.

“Başbakan tiyatrodan elini çekene kadar mücadele edeceğiz”
Yaklaşık bir saat süren bir yürüyüşün ardından Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda bir araya gelen sanatçılar ve sanat dostları adına burada ilk konuşmayı Orhan Alkaya gerçekleştirdi.

Başbakan tiyatrolardan elini çekene kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini belirten Alkaya, daha sonra “Sanat Maratonu”nun açılış konuşması için sözü tiyatro sanatçısı Aslı Öngören’e bıraktı.

Ödenekli tiyatroların sanatsal özerkliğini ve kamusal niteliğini değiştirmeye yönelik politikalara değinen Öngören, buna karşı sanatın ticari ya da siyasi gerekçelerle yeniden tarif edilmesine yönelik uyarılarda bulunduklarını söyledi.

Sanat alanında yapılan böylesi değerlendirmelerin sadece sanatçı memur olmaz tartışmalarına çekilmesini esefle izlediklerini belirten Öngören, seçilmişlerin asıl görevi, sanata, ihtiyacı olan özgür ortamı sağlayacak altyapıyı oluşturmaktır. Onlar bunu sadece sanatçılar için değil öncelikle halk için yapmak zorundalar. Eğer yapmazlarsa sanat sessiz kalmaz” dedi.

“98 yıllık geleneği aydınlık ellere devretmeden uyumayacağız”
“Sanat Maratonu’nun amacı en iyi bildiğimiz zeminden yani sahne üzerinden, tüm sanat dallarının diliyle ardı ardında haykırmayı sürdürdüğümüz, çağrımıza, itirazlarımıza, kaygımıza ve asla kırılmayacak umutlarımıza dikkat çekmektir” diyen Öngören, Sanat Maratonu’nun bu uğurda çıktıkları mücadelenin bir simgesi olmasını istediklerini söyledi.

98 yıllık geleneği gelecek kuşakların aydınlık ellerine güvenle devretmeden uyumayacaklarını belirten Öngören, “Bizim gayretimiz tüm insanların birbirini anladığı ve saygı duyduğu, aydınlık yarınlar içindir. Bu meram iyice anlaşılana kadar susmuyoruz, susmayacağız” diye konuştu.

“Tiyatro korkakların işi değildir”
Öngören’in ardından Sanatçılar Girişimi adına konuşan tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, ülkenin karanlık günlerin içinden geçtiğine dikkat çekerek, yolsuzluk ve yoksulluğun ülke tarihinin en büyük noktasına ulaştığını söyledi.

Bir padişah bozuntusunun ellerini sallayarak en son sanat alanlarını tehdit etmek için ortaya çıktığını belirten Aydın, bugün burada başlayan ve bir hafta sürecek etkinliklerin kendi içindeki isyanı kışkırttığını ifade ederek, sanatın ve tiyatronun korkakların işi olmadığını kaydetti.
Aydın’ın konuşmasının ardından söz programın sunucularına devredilirken, daha sonra 1 hafta boyunca günün 24 saati sürecek alan sanat gösterileri başladı.

Kimler destek veriyor?
Birçok sanatçının sahne alarak destek vereceği etkinliklere ayrıca, İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği, TOBAV, TODER, OYÇED, TOMEB, Türkiye Eleştirmenler Birliği, ÇASOD, DETİS, Sanatçılar Girişimi, Amatör Tiyatro Çevresi, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ve Alternatif Tiyatro Mekanları Ortak Girişimi destek veriyor.

Sol Portal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.