Alman Tiyatrosunda Bir İlk

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Almanya’nın en önemli tiyatrosunun başına getirilen Türk müdür Şermin Langhoff bu görevde ilk Türk oldu.

Berlin Maxim Gorki Tiyatrosu Müdürü olarak atanan Şermin Langhoff, Almanya’da böyle bir göreve getirilen ilk Türk kökenli oldu. Gorki, Almanya’nın en prestjili tiyatrosu Deutche Welle Türkçe servisinin haberine göre Şermin Langhoff, 2008 yılında Ballhaus Naunystrasse adlı tiyatronun sanat yönetmeni olarak atandığında, Berlin’de Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg semtindeki bu tiyatronun adı Almanya’da bilinmiyordu. Ancak geçen beş yıl içinde Langhoff ve ekibinin sayesinde tiyatronun ünü Kreuzberg’in sınırlarını aşarak Almanya ’ya, hatta Avrupa’ya, Amerika’ya yayıldı. Göçmen kökenli yönetmen ve oyunculara bir platform sunan Ballhaus Naunystrasse’de sahnelenen oyunlar, New York’tan İstanbul ’a kadar farklı kentlerde de seyirciyle buluştu. Ballhaus Naunystrasse ’de yaptığı çalışmaların bilançosunu çıkartan Şermin Langhoff, burada tiyatro yapmanın yanı sıra katılım, gelir dağılımı veya kültür politikası gibi konularda siyasi tartışmalara katkı sağladıklarını ifade ediyor:

“Farklı yaşam tarzlarına ve belki siyasi duruşa sahip olan farklı gruplar burada biraraya geldi. Bu gruplar Avrupa ’yı bize dayatılandan farklı bir şekilde hayal ediyordu, bizi her gün yeniden tanımlayan kimlikleri kabul etmiyordu. Burada toplumda baskın olan söyleme karşı görüşler üretmenin yanı sıra kendimize ait bir ütopya da oluşturuldu. ”

Alman Tiyatrosunda İlk

Şermin Langhoff da Almanya’daki ikinci kuşak göçmenler arasında bulunuyor. Türkiye’de doğan, dokuz yaşında ailesi ile birlikte Almanya ’ya göç eden Langhoff, Ballhaus Naunystrasse’nin sanat yönetmenliğini üstlenmeden önce çeşitli projelerde kültür küratörü olarak çalıştı. 43 yaşındaki Langhoff ’un 2014 yılından itibaren Viyana Festivali Direktörü olarak görev yapması bekleniyordu. Ancak ailevi nedenlerle bu görevi reddeden Langhoff, Maxim Gorki Tiyatrosu Müdürü olarak atandı. 1952 yılında kurulan Maxim Gorki Tiyatrosu, Berlin’in önemli tiyatroları arasında yer alıyor.

Bir Dönüm Noktası

Berlin Senatosu Kültür Müsteşarı Andre Schmitz Deutsche Welle Türkçe Servisi’ne yaptığı açıklamada, bunun Alman tiyatro tarihi açısından önemli olduğunu belirtiyor:

“Kanımca bu çok önemli ve iyi bir haber, hatta Alman tiyatro tarihine geçebilecek bir gelişme. İlk kez göç sonrası kuşağın bir temsilcisi bir Alman tiyatrosunun müdürü olacak. Böylelikle Langhoff, bir anlamda Alman tiyatro tarihi yazıyor. Biz de buna katkıda bulunuyor ve bundan memnuniyet duyuyoruz.”

Vatan

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.