Aspendos Festivali 'Turandot' ile Başlıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

19. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, yarın (perşembe) akşam İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği Turandot operası ile başlıyor.

Dünyanın önde gelen festivalleri arasında yer alanAspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivalibaşlıyor. Aspendos Antik Tiyatrosu’nun tarihi atmosferinde bu yıl 19’uncusu düzenlenecek olan festivalin açılışı yarın akşam Turandot operası ile yapılacak. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen festivalin süresi bu sene Eylül ayını kapsayacak şekilde değiştirildi. 14-30 Haziran, 4 Temmuz ve 3-15 Eylül 2012 tarihleri arasında gerçekleşecek festival süresince 3 bale ve 7 opera olmak üzere 10 farklı eser sahnelenecek. Festivale yurtdışından 4 topluluk katılacak.

AÇILIŞI İZMİR YAPACAK
19. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, bu yıl 30. kuruluş yılını kutlayan İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği Turandot Operası ile açılıyor. Eser, yarın akşam (14 Haziran) saat 21.00’da sahnelenecek. Romantik aşk öykülerinin bestecisi Puccini’nin 3 perdelik opera eseri olanTurandot, bestecinin tamamlayamadığı son eser olma özelliğini taşıyor. Eserde Çin PrensesiTurandot’u, Kazakistan’dan gelen konuk soprano Gülzat Daurbayeva seslendirecek. İtalyan tenor Rubens Pelizzari ise “Calaf” rolünde izleyicilerle buluşacak. Turandot Türkiye’de son kez sahnelenecek.

YURTDIŞINDAN 4 TOPLULUK
Festivalin bu yılki ilk yabancı konuğu Estonya Ulusal Operası olacak. Topluluk, İtalyan besteci Giuseppe Verdi’nin ‘en sevdiğim eserim’ dediği Rigoletto Operası’nı 20 Haziran’da sahneye koyacak. Festivalin bir diğer yabancı konuğu olan Ekaterinburg Devlet Akademik Opera ve Balesi, 25 Haziran’da Alexander Borodin’in ” Prens İgor’ operasını sahneleyecek. Festivalde bir de bale eseri sahneye koyacak olan topluluk, Azerbaycan eski kültür bakanı Polad Bülbüloğlu’nun bestelediği ‘Aşk ve Ölüm’ balesini 27 Haziran’da izleyici ile buluşturacak. Güney Kore’den gelen Daegu Operası ise, 30 Haziran’da Antalya Devlet Opera ve Balesi orkestrası ve korosu ile birlikte sahne alıp, Giuseppe Verdi’nin ” La Traviata” operasını seslendirecek. Festivalin son yabancı konuğu ise Çin Pekin Operası olacak. Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ile birlikte sahne alacak olan Pekin Orkestrası, 3 Eylül’de “Madama Butterfly’ı sahneleyecek.

ZORBA’ NEFES KESECEK
Festivalin bu yılki etkileyici bale eserlerinden biri de “Zorba” balesi olacak. Mersin ve Samsun Devlet Opera ve Bale sanatçılarının ortak prodüksiyonu ile sahneye konulan eser, 4 Temmuz izlenebilecek. Mikis Theodorakis’in eşsiz müzikleriyle sahneye taşınan eserde izleyicinin merakla beklediği ‘Zorba’ karakterini efsane bale sanatçısı Irek Mukhamedov canlandıracak. Festivale ev sahipliği yapan Antalya Devlet Opera ve Balesi ise 6 Eylül’de
G. Donizetti’nin “Lucia Di Lammermoor” adlı opera eseriyle sahne alacak.

“KUĞU GÖLÜ” İLE GÖRSEL ŞÖLEN
Dünyada en çok sahnelenen balelerden biri olan Kuğu Gölü Balesi, bu yıl festivalde izleyicilere muhteşem bir görsel şölen yaşatacak. P.İ.Çaykovski’nin ünlü eseri 10 Eylül’de 6 şehirde bulunan Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri sanatçılarının bir araya gelmesiyle oluşan görkemli topluluk tarafından sahnelenecek. Sanat kalitesi ile dünyanın en önemli festivalleri arasında yer alan Aspendos Uluslar arası Opera ve Bale Festivali’nin son temsili ise Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin 15 Eylül’de sahneleyeceği Tannhäuser operası olacak. Festivalin kapanışı ise, 22 Eylül’de ‘Carmina Burana’ konseriyle gerçekleştirilecek.

Haber Türk

Paylaş.

Yanıtla