Bale İle Kendinizi Keşfedin

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mim sanatçılarının geleneksel halk gösterilerindeki dans adımlarını kullanarak temellerini attığı bale, Orta Çağ’dan günümüze uzanan yolculuğunda her yaşa hitap eden bir sanat dalı haline geldi.

Bugün “bale eğitimi çocuk yaşta başlar” inancının aksine, öğrencisinden iş kadınına, her yaştan ve her kesimden insan, daha estetik bir form için baleye büyük ilgi gösteriyor.

Yetişkinler için verdiği klasik bale dersleri ve bedenin farkındalığını yükselterek kendilerini geliştirmek isteyenlere yönelik çalışmalarıyla bilinen Beden Dans Atölyesi’nin kurucusu Ayşe Sun, “bale eğitimi çocuk yaşta başlar” algısının günümüzde değiştiğini ve her yaştan, herkesin ilgilenebileceği bir sanat olduğunu ifade ediyor. Yetişkinlerin bale eğitimine büyük ilgi gösterdiğini belirten Sun, “Bale, günümüzde üniversite öğrencilerinden iş kadınlarına kadar her kesimin ilgi gösterdiği bir hobi haline geldi. 20’li yaşlardan başlayıp, 40 yaş üstüne kadar birçok kişi artık bale ile ilgileniyor. Hobi olarak uğraşanların yanı sıra, ‘Tango’ ve ‘Latin’ gibi modern danslarla ilgilenenler de daha estetik bir form için bale eğitimi talep ediyor” diyor.

Bedeninin farkında olan herkes bale yapabilir.

Ankara Radyosu Çoksesli Korosu ve TRT Müzik Dairesi’nin kurucusu besteci Muammer Sun’un kızı olan ve Türkiye’nin en tecrübeli bale eğitmenleri arasında yer alan Ayşe Sun, herhangi bir fiziki problemi olmayan herkesin bale eğitimi alabileceğini belirterek, şu tavsiyelerde bulunuyor: “Bugün baktığımızda şehir karmaşasından uzaklaşmak için insanlar hobileri olsun istiyor. Hatta dünyada fiziksel engelleri olanların da özel bale eğitimi aldığını görüyoruz. Kısacası bedeninin farkında olan ve kendisine iyi bakan herkes bale yapabilir. Bunun yaşı yok. Yetişkinler için verdiğimiz eğitimler bunun en güzel örneği. Yaş kaç olursa olsun, bale yapmak konusunda istekli olan herkes eğitim alabilir.”

Otistik çocuklar bale ile tanışıyor

Bale eğitimi konusunda bir diğer hedeflerinin de otistik çocuklar olduğunu vurgulayan Ayşe Sun, “Otistik çocuklar çok farklı alanlarda, çok farklı yeteneklere sahipler. Onları sanatın herhangi bir alanıyla tanıştırıp topluma kazandırmak hedeflerimizden biridir. Ayrıca amatör dans topluluklarının çoğalarak topluma örnek teşkil etmesi için çaba gösteriyoruz” diyor. Şu anda eğitim alan grubun 9 Haziran’da  Beylikdüzü Uğur Koleji’nde saat 17:00’da sahne alacağını belirten Sun, grubun ikinci gösterisini ise 10 Haziran’da Caddebostan Irmak Okulları’nda yine saat 17:00’da gerçekleştireceğini söylüyor.

İsteyen herkesin izleyebileceği gösterilerin koreografisini Ayhanım Kuzugüdenlioğlu Sun hazırladı. Gösterilerin kostüm ve makyaj tasarımını ise Ilgın Tetikcan ve Mira Civelek üstlendi.

İnternet Havadis

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.