Beşikçioğlu: ''Tiyatro ticari araç ya da meta olarak kullanılamaz"

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Behzat Ç” dizisinde başkomiser karakterini canlandıran Erdal Beşikçioğlu  ile Cumhuriyet gazetesi yazarı Zeynep Göğüş, Çankaya’da ”Tiyatro, Kadın, Şiddet” konulu söyleşiye katıldı. Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki ”Çankaya Cumhuriyet Söyleşileri”ni, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan ve çok sayıda davetli izledi.

Söyleşinin başında bir konuşma yapan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, kadına şiddete karşı mücadelenin önemli olduğunu belirterek, tiyatroya yönelik baskıların da gündemde olduğunu savundu. Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer’in moderatörlüğünde başlayan söyleşide ilk sözü Göğüş aldı.

İktidarı elinde bulunduranların kendi doğrularını dayattıklarını iddia eden Göğüş, devlet eliyle uygulanan bir şiddet olduğunu ve iktidarın, gücü elinde bulunduranların, şiddeti uyguladığını öne sürdü. Behzat Ç dizisine karşı RTÜK’ün uyguladığı cezayı da eleştiren Göğüş, dizinin gerçekleri gösterdiğini, senaryonun ise ”muhteşem” olduğunu savundu. Göğüş, dizinin, kendi kurallarını normalleştirmek isteyenler açısından tehdit olarak görüldüğünü iddia etti.

Behzat Ç karakterini canlandıran Beşikçioğlu ise öğrendikleri bir duruma göre ”Nasıl tanrıyla kulun arasına kimse giremezse sanatçıyla seyircisinin arasına da kimsenin giremeyeceğini” söyledi. Ordu’da bir oyunu sahnelediği günlerde Devlet Tiyatrolarının kapatılacağına yönelik söylemleri duyduğunu anlatan Beşikçioğlu, Ankara’ya doğru döndüğü sırada, bu konuyu düşünürken trafik polisince durdurularak 240 kilometre hız yaparak kural ihlali gerçekleştirdiğinin söylendiğini dile getirdi. Devlet tiyatroları kapatılırsa biletlerinin de 30 liradan aşağı satılmasının mümkün olmayacağını ifade eden Beşikçioğlu, ”Tiyatro ticari araç ya da meta olarak kullanılamaz” diye konuştu. Beşikçioğlu, tiyatro kapatılırsa suyun yolunu bulduğu gibi kendilerinin de bir yol bulacağını söyledi.

RTÜK’ün diziye verdiği 273 bin liralık cezaya da değinen Beşikçioğlu, dizide içki değil elma suyu ve sulandırılmış süt içtiklerini belirtti.

Beşikçioğlu ve Göğüş daha sonra salondakilerin sorularına cevap verdi.

Muhabir: Ertuğrul Subaşı

Yayıncı: İbrahim Uyar

Beyaz Gazete

Paylaş.

Yanıtla