Çağdaş Drama Derneği'nden Açıklama: Sanata Sansür!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Mimesis Tiyatro Çeviri Araştırma Dergisi´nin 19. sayısının Elazığ Halk Kütüphanesi tarafından müstehcen içerikli olduğu gerekçesi ile iade edilmesi üzerine Çağdaş Drama Derneği’nin açıklamasını okurlarımızla paylaşıyoruz.]

Sanata Sansür !

Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın Türkiye´nin farklı şehirlerinde il ve ilçe kütüphanelerine dağıttığı Mimesis Tiyatro Çeviri Araştırma Dergisi, Elazığ İl Halk Kütüphanesi tarafından müstehcen içerikli olduğu gerekçesi ile iade edildi.

Elazığ İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Pirinççi tarafından Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi’ne gönderilen resmi yazıda, “MİMESİS adlı tiyatro /çeviri araştırma dergisinin 19. sayısının içeriğinde müstehcen resim ve çizgilerin bulunduğu okuyucularımız tarafından tespit edilmiştir” deniliyor.

Yazının devamında, bu tür yayınların okuyucuların ve çocukların ahlaki değerlerini bozduğu iddiası ile Elazığ İl Halk Kütüphanesi`ne veliler tarafından şikayet dilekçesi ile müracaat edildiği belirtiliyor. Elazığ İl Halk Kütüphanesi müstehcen içerikli bulduğu derginin Elazığ İl ve İlçe Kütüphanelerine bağış yolu ile olsa dahi gönderilmemesini talep ediyor.

Müstehcen olduğu iddia edilen makale Antik Yunan komedyası hakkında bir çeviri-araştırma dosyası olan “Aristophanes Üzerine” adlı dosyada yer almaktadır. Kadının Tasviri: Aristophanes’in Lysistrata’sı ve Yunan Eşlerinin ‘Hetairalaştırılması’ adlı makale Washington Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Sarah Culpepper Stroup tarafından 2004 yılında kaleme alınmıştır.

Bilimsel bir makalenin ilişiğindeki M.Ö. 5. yüzyıla ait görsellerin, müstehcen bulunması ve derginin kütüphane raflarından kaldırılması bilimsel düşünceye aykırıdır. Bu zihniyet ve yaklaşım Cumhuriyet Türkiye’sini ortaçağın da gerisine düşürmüştür. Kültür ve sanat eserlerinin değerlendirilme ölçütleri ve Mimesis Dergisi’nin Elazığ Halk Kütüphanesi ve Elazığ İlçe Halk Kütüphanelerine bağış yolu ile olsa dahi girişinin engellenmesi hakkında  Kültür ve Turizm Bakanlığının kamuoyuna acilen bir açıklama yapması gerekmektedir.

Çağdaş Drama Derneği olarak aydınlanmanın ve çağdaşlaşmanın ancak bilim ve sanatın özgürce yaşatıldığı ortamlarda olanaklı olabileceğini düşünmekteyiz. Elazığ İl Halk Kütüphanesi Müdürü tarafından bilimsel bir eserin  “müstehcen” sayılması ve yasaklanması, kütüphaneler gibi aydınlanmanın ve gelişmişlik düzeyinin göstergesi olan kurumlarımızın ne duruma düşürüldüğünü göstermektedir.

Son yıllarda ülkemizde kültür ve sanat eserlerine yönelik saldırı niteliğindeki karar, değerlendirme ve uygulamalar bizleri kaygılandırmaktadır. Bilimsel, kültürel ve sanatsal çalışmaların özgürce yapılabildiği bir ülkede yaşamak en temel amacımızdır.

Çağdaş Drama Derneği Yönetim Kurulu

Paylaş.

Yanıtla