'Devlet Sanatın İşvereni Değil Destekçisi Olacak'

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hükümet tiyatroları özelleştirmek için hazırlıklarını sürdürürken, AK Parti’nin hazırladığı raporda devlete ait sanat kurumlarının ömrünü tamamladığı vurgulandı.

AK Parti’nin tiyatrolarla ilgili hazırladığı raporda, devlete bağlı sanat kurumlarının ömrünü tamamladığı, özelleştirmenin şart olduğu, devletin sanata ve sanatçıya ciddi destek sağlayan bir konuma çekilmesi gerektiği vurgulandı.

‘Tiyatroların Özelleştirilmesi’ başlıklı raporu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz’un başında olduğu Halkla İlişkiler Başkanlığı’na bağlı AK Ofis’te bulunan ekibin hazırladığı bildirildi. Tiyatrocular ve konunun taraflarıyla görüşülerek hazırlandığı vurgulanan raporda şu satırlar öne çıktı:

– PAHALI VE VERİMSİZ: Devlete bağlı kurumlar eliyle sanat etkinliği gerçekleştirmek; ihtiyaçtan fazla sanatçı istihdamı, memur sanatçıların randıman eksikliği, rekabete açık olamamak gibi sebeplerle son derece pahalı ve verimsiz bir hal almıştır.
– MEMUR SANATÇI: Devlet tiyatrolarında istihdam edilen sanatçılar, ‘sanatkar memurlar’ olarak tanımlanmaktadır. Bin 300 civarındaki bu sanatkar memurlar, başlangıçta sözleşmeli işe alınmışlarsa da zamanla tümü 657 Sayılı Yasa’ya bağlı ‘memur’ gibi muamele görmüşlerdir.
– MİLLETLE BAĞLAR ZAYIF: Devlet bünyesindeki sanat kurumlarıyla millet arasındaki bağ son derece zayıftır. Sonuçta repertuar tercihleri, çoğunlukla halkın beklentisini karşılamaktan uzak kalmakta, sanat kurumu sınırlı sayıda ve belli bir izleyici kitlesine hitap eder hale gelmekte, kültür ve sanatın halka yaygınlaştırılması ilkesi gözardı edilmektedir.

PERFORMANS FARKI

Raporda, Devlet Tiyatrolarına verilen destek ve oynanan oyun sayısı ile özel tiyatrolar da karşılaştırıldı. Devlet Tiyatroları’nın 2011 yılı bütçesinin yaklaşık 140 milyon TL iken bir yılda sahnelenen oyun sayısının 5 bin 800’de kaldığı belirtiliyor. Buna karşın devlet tarafından 162 özel tiyatroya 3.5 milyon TL destek verildiği, destek alan bir özel tiyatronun sezon boyunca 25 temsil vermesi gerektiğinden yaklaşık 4 bin temsile destek sağlandığı savunuluyor. Konuyla ilgili olarak, ‘Destek mekanizmasına konu sanatsal etkinliğin 5 katı için devlet yaklaşık 40 kat para harcamaktadır’ deniliyor.

Akşam

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.