"Devlet Tiyatroları Devletin Sırtında Kamburdur"

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Adana’daki tiyatroculardan hükümetin özelleştirme politikalarına destek geldi.
Adana’da 40 yıldan bu yana yalnızca bilet geliriyle ayakta duran Genç Dostlar Tiyatrosu sahibi ve Genel Sanat Yönetmeni Duran Okuyanoğlu, devlet tiyatrolarının devletin sırtında kambur olduğunu söyledi. Okuyanoğlu, “Asıl çileyi biz çekiyoruz. Peynir ekmek yiyerek oyunculuk yapıyoruz. Sahneden her inişimizin ardından acaba bu son oyunumuz olur mu, diye düşünüyoruz.” dedi.
Tarihi Tepebağ Mahallesi’nde 100 metrekareyi bulmayan bir mekanda bulunan Genç Dostlar Tiyatrosu, yaklaşık 40 yıldır sergilediği oyunlarla ayakta kalmaya çalışıyor. Tiyatronun sevgi işi olduğunu anlatan 60 yaşındaki Okuyanoğlu, ekonomik koşullar, artan diziler ve vatandaşın zaman ayıramaması gibi sebeplerle zor günler yaşadıklarını söylüyor. Türkiye’de kültür-sanatla uğraşmanın fedakarlık istediğine dikkat çeken Okuyanoğlu, perdelerin tek tek kapanmasından büyük üzüntü duyuyor.
Dekorundan, kostümüne, ışığından aksesuarlarına kadar satın almanın kolay olmadığını ifade eden Okuyanoğlu, seyirci kitlesi azalınca karnını doyurmak bir yana evini, arabasını sattığını dile getiriyor. Sanatı yürütebilmenin kolay olmadığına vurgu yapan Okuyanoğlu, “Tiyatroyu idare etmek zor, zeytin, peynir, salatalık, domatesle tiyatroyu ayakta tutmaya çabalıyoruz.” derken hüzünleniyor.
“TİYATROCU YAPTIĞI İŞİN HAKKINI VERMELİ”
Okuyanoğlu, “Devlet tiyatroları devletin sırtında kamburdur. 4-5 bin lira ücretin oynamadan alınmasına karşıyım. Tiyatrocu yaptığın işin hakkını vermeli. Ancak sanatçıların da tüm olumsuzluklara rağmen korunmasından yanayım. Yaşı ilerlemiş olanlarla ilgili düzenleme olabilir. Biz her dönem yanlış yapan iktidarları eleştirdik, çünkü sanatçı yanlışı gösterebilen insandır.”
“TÜRKİYE ŞARTLARI ÖZEL TİYATROLARIN YAŞAMASINA UYGUN DEĞİL”
Adana Büyükşehir Belediye Şehir Tiyatrosu Sanat Yönetmeni İsmail Timuçin, Türkiye şartlarının özel tiyatroların yaşamasına uygun olmadığını belirterek, hükümetin bu konuda yapacağı özelleştirmenin çerçevesinin çok iyi belirlenmesi gerektiğini söyledi. Timuçin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın devlet tiyatrolarının özelleştirileceği yönündeki açıklamalarını ‘Tiyatroyu bitirme gibi’ algılamadığını kaydetti. Devlet tiyatrolarıyla ilgili durumun 10 yıldan bu yana tartışıldığını hatırlatan Timuçin, eski bakan Erkan Mumcu döneminden bu yana konunun gündemde olduğunu kaydetti. Sinema ve dizi filmlerinde birçok tiyatro oyuncusunun başarılı çalışmalar ortaya koyduğuna dikkat çeken Timuçin, hükümetin bu konuda adım atarken tiyatroyu daha fazla büyüterek değiştireceğine inandığına vurgu yaptı.
Sabah

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.