Kaçırdım Diye Üzülenlere Dijital Tiyatro!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü (DT), dijital ortamda oluşturduğu Refik Ahmet Sevengil Tiyatro Kütüphanesi’nde, 1949’dan bugüne sahnelenen 2 bin 654 oyunun her ayrıntısını arşivleyerek, tiyatronun tarihin tozlu sayfalarında kaybolmasına engel oluyor.

DT Genel Müdürü Lemi Bilgin, Ayaptığı açıklamada, DT Genel Mürlüğü binasında yer alan Refik Ahmet Sevengil Tiyatro Kütüphanesi’nin türkiye’nin ilk tiyatro ihtisas kütüphanesi olduğunu söyledi.

Projeyle hem kültür dağarcığına katkıda bulunmayı hem de binlerce yıllık tiyatro belleğinin gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçladıklarını bildiren Bilgin, oyunlara ait tüm basılı ve görsel materyallerin sistemli bir şekilde DT Belgeliği’nde muhafaza edildiğini söyledi.

Belgeliğin oluşturulmasının 5-6 yıl sürdüğünü belirten Bilgin, ”DT’nin kurulduğu 1949’dan itibaren tüm bölgelerde, 2011-2012 sezonu da dahil sahnelenen 2 bin 654 oyunun broşür, afiş, fotoğraf, görüntü ve müzik kayıtları, basın kupürleri, ışık planları, dekor ve kostüm eskizleri gibi çeşitli dokümanlar belgelikte saklanıyordu. Ayrıca her sezon sahnelenen ortalama 100 oyunun tüm dokümanlarını da sezon içerisinde toplanarak belgeliğe dahil ediliyor” diye konuştu.

Bilgin, söz konusu materyallerin tamamının, bir ekip tarafından ince ince bulunup taranarak, 10 Haziran 2011’de kurulan Refik Ahmet Sevengil Tiyatro Kütüphanesi Dijital Oyun Bilgi Sistemi’ne yüklendiğini anlattı.

Erzurum’dan İzmir’e tüm oyunlar bir tık mesafede

Teknolojinin gelişmesiyle görüntü ve fotoğrafların da daha kaliteli hale geldiğine işaret eden Bilgin, şöyle konuştu:

”Bölge Müdürlüklerimizin ve Genel Müdürlüğümüzün düzenlediği festival, şenlik ve diğer etkinliklerle ilgili tüm basılı ve görsel materyaller belgeliğimizde arşivlenmekte. İlk görüntüler arasında elimizde 1968 yılında DT’nin sahnelediği Don Kişot oyununun görüntüleri var. Tabi ki o görüntüler bugünküler kadar kaliteli değil. Çünkü bizdeki görüntüler de teknolojiyle paralel gidiyor. Son 10 senenin çekimleri çok daha kaliteli, montajlı görüntüler. Oyun prömiyer yaptıktan 10 gün sonra görüntüler sisteme hemen ekleniyor. Vatandaşların görmeyi istedikleri bir oyun Van’da sergileniyorsa Ankara’daki veya İzmir’deki tiyatroseverde oyunu sistem üzerinden rahatça izleyebilecek. Tabi ki tiyatro canlı bir olgu. Tiyatro sahnesinde o havayı soluyarak izlemenin tadı çok başka. Ancak bizim amacımız aslında gelecek nesillere bir bilgi birikimi, tecrübe taşımak. Bu kütüphane de yerli ve yabancı yüzlerce oyuncu, yönetmen, yazar ve sahne çalışanıyla, nesiller boyunca toplumun gelişimine ışık tutacak.”

Arşivin her geçen gün arttığını dile getiren Bilgin, vatandaştan gelen ilginin de bu artışa bir paralellik gösterdiğini vurguladı.

Her yaştan sanatseverin bir tıkla, geçmiş oyunlara ulaşabildiğini ifade eden Bilgin, kütüphane hizmetlerinin ücretsiz olduğunu bildirdi.

Kütüphanenin, internetten de ziyaret edilebileceğini belirten Bilgin, kütüphane kapısının haftanın 6 günü araştırmacılara, profesyonellere ve tiyatroseverlere açık olduğunu sözlerine ekledi.

Sabah

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.