''İstanbul Efendisi'' ve SUSmayan Seyircisi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, ”Müzikal Geceler” ile Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde seyirci ile buluşmaya devam ediyor. İlk olarak Temmuz 1961’de Rumeli Hisarı’nda ”İstanbul Şehir Tiyatrosu Yaz Temsilleri” ismiyle seyirciyle buluşan ”Yaz Oyunları” gelenekselleşerek İBB Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen oyunlardan seçkilerle artık Harbiye’de seyirci karşısına çıkıyor.

1 Haziran Cuma günü ”Lüküs Hayat” operetiyle başlayan Müzikal Geceler, 3 Haziran Pazar akşamı Musahipzade Celal’in ”İstanbul Efendisi” oyunu ile devam etti. İstanbul Efendisi’nde kızını kendi istediği bir damat adayıyla evlendirmek isteyen Salveti Efendi’nin kızının başka birini sevdiğini öğrenip, kızın gönlüne yön vermek için cinlere perilere bel bağlamasıyla ortaya çıkan olaylar anlatılır. Engin Alkan’ın yönetmenliğini yaptığı ”İstanbul Efendisi” pazar akşamı oldukça kalabalık bir seyirci kitlesine Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde keyifli dakikalar yaşattı. Senem Oluz’un koreograflığını, Hüseyin Tuncel’in müzik direktörlüğünü üstlendiği bu müzikli oyun başarılı oyunculukların yanı sıra müzikal anlatımı ile de oldukça dikkat çekiciydi.

Oyunun son sahnelerinden birinde bir müzisyen bir oyuncu tarafından engellenirken İstanbul Efendisi ”sanata mani olunmaz, izin ver sanatını yapsın” şeklinde bir replik söylediğinde oyun seyirci tarafından uzun süren alkışlarla kesintiye uğratıldı ve İstanbul Efendisi Salveti Efendi’yi oynayan Engin Alkan oyun metninde olan ve yıllardır söylenen bu repliğin ilk kez bu kadar anlamlı bir hale geldiğini söyledi. Aynı şekilde oyunun finalinde Engin Alkan’ın ”Susmuyoruz, Susmayacağız” repliği ile seyirciler ellerinde ”Susmuyoruz” ve ”Sizi Seviyoruz” yazılı pankartlar ile uzun süre alkışlarını kesmeden hükümetin tiyatrolar üzerindeki diktatör tavrını protesto etti. Bunun üzerine Engin Alkan ”Türkiye’nin tiyatrosuna böyle sahip çıkan seyircileri oldukça inanıyorum ki bu ülkenin tiyatrosu çok güzel günler görecek” dedi ve oyunun final şarkısı ile gösteri son buldu.

Oyunun girişinde dağıtılan el ilanlarında bütün seyirciler, 16 Haziran’da Selamiçeşme Özgürlük Parkı’na ne kadar süreceği katılımcılara bağlı olacak olan sanat maratonuna davet ediliyordu. Merak edenler için çağrı metni:

SUSMUYORUZ!!

SANAT MARATONU BAŞLIYOR!

16 Haziran’dan itibaren Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gece gündüz durmaksızın sahnedeyiz.

Ücretsiz! Ödeneksiz!

Tiyaro oyunları, kukla gösterileri, dans, müzik, pantomim, kısa film, paneller, söyleşiler, ustalar, gençler ardı ardına sahnedeler.

Sürebildiği kadar özgür sanat için üretecek, sergileyecekler.

Siz de katılın!

İster sahnede olun! İster izleyin!

Kolkola, yanyana gelin!

Tiyatro çağırıyor!

Sanat, hayatı anlatıyor!

Kaç gün süreceğine birlikte karar vereceğiz. 24 saat? 48 saat? 96 saat?

Burada; her an sanat!

Çünkü sanat hayat içindir! Çünkü herkes içindir sanat! İnsan varoldukça oldu, olacak sanat!

Gel Şehrim, Seyreyle!

İŞTİSAN

İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği

Katılım ve önerileriniz için; sanatmaratonu@gmail.com ‘ a mesajlarınızı bekliyoruz.

Müzikal Geceler’de İstanbul Efendisi ve Lüküs Hayat’ı kaçıranlar bugün (5 Haziran Salı) Aziz Nesin’in ”Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz”ını ve 7 Haziran Perşembe günü Hagop Baronyan’ın ”Şark Dişçisi”ni izleyebilirler. Biletleri İBB Şehir Tiyatroları ve Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi gişelerinde bulunan oyunlar saat 21:00’de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda gösterimde olacaklar, iyi seyirler.

Nihal Albayrak / MİMESİS

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.