Sanatın 151 Saatlik Maratonu Sona Erdi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ Türkiye’de son yıllarda protesto amacıyla yapılan belki de en önemli tiyatro etkinliklerinden birisi olan Sanat Maratonu, dün gece yarısı saatler 24:00 olduğunda sona erdi. Devletin ödenekli tiyatro alanında yapmayı planlandığı düzenlemelere protesto amacıyla yapılan, oldukça geniş bir kesim tarafından desteklenen etkinlik “SUS-muyoruz” ve “Özgür Sanat, Özgür Tiyatro” ana sloganlarıyla 700 kişinin katılımıyla ve gökyüzüne atılan meşalelerle son buldu.

Son gün etkinliklerinde İBBŞT’nin ve Türkiye tiyatrosunun vefat eden önemli sanatçılarına yakılan mumlar eşliğinde anma yapılarak sembolik de olsa kültürel mirasa vurgu yapıldı. Tiyatro Boğaziçi üyesi rahmetli Barış Orak’ın da adının anılması da benim açımdan onur vericiydi.  Ayrıca kapanış etkinliklerinde süreçte emeği geçen kişi ve kurumlara tek tek teşekkür edildi ve özelikle organizasyonda emeği geçenlere madalya ve çiçek verildi. Etkinliğe katılamayan bazı sanatçıların (Özgür Başkaya, Ferhan Şensoy, Zeliha Berksoy) gönderdiği video mesajları barkovizyondan seyirciye izletildi. Ferhan Şensoy’un video konuşması izletilirken bazı seyircilerden “konuşuyorsun da neden burada değilsin” şeklinde tepkiler geldi. Herhangi bir gerilim çıkmadan ortam sakinleşti. Etkinlik gökyüzüne atılan çin fenerleri ve sloganlarla son buldu.

Etkinliğin son gününde Bulutsuzluk Özlemi müzik grubunun, Özgürlük Parkı’nın fiziksel olanaklarının sağladığı avantaj ve müzik ekiplerin varlığıyla oluşan yaz eğlencesi havasının da etkisiyle katılımın arttığı söylenebilir. Ertesi gün yapılacak LYS sınavı nedeniyle müziğin sesinin çok fazla açılamadığı son gün etkinliklerinde izleyicilerin etkinliğe sahip çıkması oldukça önemliydi.

Toplamda 151 saat süren sanat maratonunda amatör ve profesyonel alandan 50’nin üzerinde kişi ya da kurumun sanatsal ürünleriyle sahne aldığını gözlemledim. Bu anlamda İBBŞT sanatçılarının oluşan mağduriyetin de etkisiyle geçmiş yıllarda zaman zaman örgütlediği seçkinci anlayıştan uzaklaştığı söylenebilir. Sanat alanında yaşanan sorunların çözümü noktasında hem dayanışma örgütlenmesi hem de demokratik çeşitliliğe açık katılımcı bir ortamın kurulması gelecek açısından umut vadetti. Özelikle İstanbul Seyirci Platformu, İSTİŞAN, İBBŞT gönülleri ve sahne teknisyeni emekçilerinin aktivist çabasıyla organizasyonu yapılan etkinlik, farklı düşüncelere sahip tiyatro insanlarının kendileri ifade etmesi için bir zemin sundu.

Basında da geniş yer bulan etkinliğin belgelendirilmesi amacıyla MİMESİS haber ekibi olarak Sanat Maratonu organizasyon komitesi ile görüşmeler yapıldı. Dün sona eren Sanat Maratonunu kaçıranlar, www.sanatmaratonu.com adlı resmi web sayfasından video ve görüntüleri izleyebilirler.

Mimesis Haber-Bülent Sezgin

Paylaş.

1 Yorum

  1. Ragıp Yavuz Tarih:

    “Amatör” ve “Profesyonel” alandan 50’nin üzerinde kişi ya da kurumun Sanat Maratonu’na katıldığı gözlemi gerçeği yansıtmamaktadır. Program dışı gönüllü birkaç katılımla birlikte bu sayı yaklaşık 170’in üzerindedir. Programda yer alan sayı ise 163’tür… 50 civarında katılımcı kişi ya da grupla yaklaşık 152 saat kesintisiz gösteri gerçekleştirmek zaten çok zor olsa gerektir…

Yanıtla