Tiyatro Festivali "Macbeth" ile Sona Erdi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / 18. İKSV İstanbul Tiyatro Festivali 5 Haziran akşamı Pangar Tiyatro’nun “Macbeth” gösterimiyle sona erdi. Programını 5 Haziran’da başlayan Çin Kültür Yılı etkinlikleriyle açan festival, 9 Haziran’daki açılış gösterisinin ardından 5’i yabancı olmak üzere toplam 44 oyuna sahne oldu. 22 farklı mekanda gerçekleşen etkinlikler arasında oyunların yanı sıra atölye, söyleşi ve paneller de yer aldı.

Festivalde sergilenen son oyun olan “Macbeth”, bu yıl Demet Evgar öncülüğünde kurulan Pangar Tiyatro’nun ilk oyunu. Son dönemde 1 Kadın 1 Erkek TV dizisiyle popüler olan Demet Evgar’ın Lady Macbeth’i, Tiyatro Baykuş’tan ve çeşitli sinema filmlerinden tanıdığımız Erkan Bektaş’ın ise Macbeth’i oynadığı oyunda Hare Sürel, Levent Can, Beyti Engin, Deniz Celiloğlu gibi isimlerin bulunduğu kalabalık bir oyuncu kadrosu rol alıyor. Yönetmen Mehmet Birkiye’nin “Sadece muktedir olduğumuzu ima etmek için mi eyleme geçeriz” sorusuyla başladığı program dergisi yazısında ifade edildiği üzere Pangar’ın “Macbeth” yorumu, şimdiki zamanda eyleme geçme ve eylemi geleceğe erteleyerek şimdiye değil geleceğe yatırım yapma arasındaki felsefi ikilemi sorgulamak üzerine kurulu. Katıldığı Skala programında oyunu “Kötülük insanın kendisinde vardır” yorumuyla ele aldıklarını ifade eden Mehmet Birkiye herkesin iktidar ve “tek adam” durumuna geldiğinde aynı bataklığa saplandığını belirtiyor. Demet Evgar ise Lady Macbeth’i kırılganlığını ön plana çıkaracak şekilde yorumlamak istediğini, bu karakterin kötülükleri karşılayacak potansiyeli olmadığı için oyunun finalindeki hale büründüğünü ifade ediyor.

1930’lar atmosferini imleyen farazi bir zamandaki savaşın özellikle başında ve sonunda vurgu aldığı oyunda Ali Cem Köroğlu’nun dekor ve sahne tasarımı oyunun en ön plana çıkan unsuru olarak duruyor. İç içe geçen, sahne derinliğinin katmanlarla vurgulanarak kullanılmasını sağlayan büyük duvar ve perde mekanizmaları, ışık değişimleriyle beraber bir atmosfer kuruyor. Oyunda yer yer sahne önünün tamamını kaplayan şeffaf perdeye yansıtılan görüntü ve fotoğrafların perdenin arkasındaki oyuncularla iç içe geçtiği teknik kullanımlar da  mevcut. Ancak, Macbeth ve Lady Macbeth’in bedenlerine bulaşan kandan kurtulmalarını sağlayan camekanlı duş kabinin bile bulunduğu tasarım, oyunculuk ve hikayenin önüne geçme riskini taşıyor.

Macbeth gelecek sezon da farklı sahnelerde seyirciyle buluşmaya devam edecek.

Sezin Gündoğan / MİMESİS

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.