Tiyatroya Büyük Gözaltı Var

Pinterest LinkedIn Tumblr +

AKP’nin tiyatroları özelleştirme girişimi Fransız basınında geniş yer buluyor.

AKP iktidarının Şehir ve Devlet Tiyatroları’nda hayata geçirmek için düğmeye bastığı özelleştirme girişimi Fransız basınında geniş yer buluyor. Son 10 günden bu yana Le Figaro, Libération ve Le Monde’da yer alan yazı ve söyleşilerde Erdoğan iktidarının giderek artan baskıcı tavrı irdelendi.
Le Monde’un 18. İstanbul Tiyatro Festivali için İstanbul’da görevlendirdiği ünlü gazeteci ve tiyatro eleştirmeni Brigitte Salino, önceki gün yayımlanan “İstanbul’da Tiyatro Büyük Gözaltında” başlıklı geniş haberinde, gelişmeleri tanıklık ve örneklerle aktarıyor.
Tiyatroların özelleştirilmesi etrafında şekillenen olayların, Zaman gazetesinde “Günlük Müstehcen Sırlar” oyununu izlemeden eleştiren İskender Pala’nın yazısıyla başladığı, ardından bunu fırsat bilen hükümetin dahil olduğu özelleştirme sürecinin özetlendiği yazıda, 15 milyonluk İstanbul’da ancak birkaç yüz kişinin tiyatroların özelleştirilmesini protesto ettiği de vurgulanıyor.
Libération gazetesinin muhabiri Frédéric Roussel ise İstanbul’da Genco Erkal, Dikmen Gürün, Sami Berat Marçalı, Hasibe Eren, Nesrin Kazankaya’nın da aralarında olduğu tiyatro dünyasından pek çok isimle görüşmüş. Haberde 40 milyon Avro bütçeli İKSV’nin belli riskleri göze alırken, bütçesinin yüzde 0.2’sini kültüre ayıran devletin toplam 58 kamu tiyatrosunu özelleştireceğine yer veriliyor.
Laure Marchand imzalı Le Figaro’daki “Tiyatro Türk Başbakanın Hedef Tahtasında” başlıklı makalede ise “sultan” havasına giren Erdoğan’ın keyfiliğinin laiklik yanlılarını rahatsız ettiğini belirterek, İslamcı-muhafazakâr hükümetin, gösteri dünyasına karşı bir “kültür savaşı” açtığına inanan çevreleri haklı çıkarmaya başladığı vurgulanıyor.

Gerçek Gündem

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.